Župan Flego na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama

 

Istarski župan Valter Flego ovog je vikenda sudjelovao na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, u Bonnu. O značaju ovog događaja posebno govori činjenica da je okupio preko dvadeset tisuća sudionika iz cijelog svijeta, odnosno čelnike gradova, regija i država, ali i utjecajne osobe koje se bave ekološkim pitanjima, poput američkog glumca i političara Arnolda Schwarzeneggera.

Prije dvije godine usvojen je i potom ratificiran po državama Pariški sporazum o klimatskim promjenama, kojem je glavni cilj ograničavanje globalnog zatopljenja, ali i osiguravanje opskrbe hranom, jačanje kapaciteta država da se bore s posljedicama klimatskih promjena, razvoj novih „zelenih“ tehnologija i pomaganje slabijim, ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarenju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisija. Drugim riječima, Pariškim je sporazumom definirano što treba napraviti kako bi se dugoročno postigli zacrtani ciljevi, a glavna tema Konferencije u Bonnu je bila kako to postići, odnosno dogovoriti mehanizme i programe, kao i financije za realizaciju ciljeva iz Pariškog sporazuma.

Župan Flego, kao potpredsjednik Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE) Odbora regija, smatra kako je u dijelu zaštite okoliša, Konferencija u Bonnu zasigurno najvažniji sastanak u svijetu ove godine.

„Države su dogovorile ciljeve, a na nama je da pronađemo načine i osmislimo konkretne programe za njihovu realizaciju. Gradovi i regije bliži su građanima i stoga treba jačati njihovu ulogu, što je prepoznato na svjetskoj i razini Europske unije. Iz tog razloga, žele čuti naša iskustva i primjere dobre prakse kako bi zajedno mogli realizirati ambiciozne ciljeve iz Pariškog sporazuma“, naglasio je župan Flego.

Nadalje, istarski župan ocjenjuje kako se ova svjetska Konferencija održava u savršenom trenutku. Prvo, iako predsjednik SAD-a i SAD kao država nisu potpisnici Pariškog sporazuma, u Bonnu je prisutan cijeli niz američkih gradonačelnika, udruga i organizacija koji su spremni krenuti s realizacijom projekata jer su svjesni katastrofalnih posljedica klimatskih promjena. Drugo, i EU je svjesna sve većih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama.

„U Europi imamo sjajan primjer realizacije cijelog niza projekata po gradovima i regijama koji su uslijedili nakon potpisanog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju. Smatram kako je sada došlo vrijeme za novu verziju takvog sporazuma“, rekao je župan dodajući kako se već krenulo s definiranjem financijskog plana za financijsko razdoblje 2020-2027 Europske unije. Naime, iz tog će se plana moći financirati različite projekte s ciljem smanjenja emisije CO2, uštede energije i prelaska na alternativne izvore energije. Dakle, predstoji nam novo razdoblje koje istarski župan naziva energetska revolucija, a koja će se odvijati u sinergiji s onom digitalnom.

„Zbog svega navedenog bilo je izuzetno važno ovoga vikenda biti na ovoj Konferenciji, sudjelovati na brojnim radionicama i bilateralnim sastancima.  Osobno mi je velika čast biti ovdje u Bonnu, ali ujedno i odgovornost jer kao jedini predstavnik hrvatskih županija, gradova i općina znam koja je naša uloga u realizaciji ciljeva. Isto tako siguran sam da ćemo osmisliti vrlo konkretne projekte kako za javni, tako i za privatni sektor odnosno naše građane“, istaknuo je župan Flego. Međutim, nastavlja župan, u jako centraliziranim državama, kao što je Hrvatska, bez financijske pomoći Europskih fondova neće ih biti moguće realizirati.

„Zbog toga je važno da baš mi sudjelujemo u kreiranju mehanizama jer ćemo baš mi sutra i realizirati te projekte. Mi u Istri ustrajno radimo na projektima zaštite okoliša i smanjenja emisije CO2. No, želimo postići još i više jer smo svjesni da se elementarne nepogode ne događaju samo negdje drugdje, već su nažalost i kod nas prisutne poplave, suše, olujni vjetrovi itd. Stoga je osim pravodobne reakcije, potrebno još više ulagati u projekte zaštite okoliša koji su pretpostavka i za daljnji razvoj održivog turizma i poljoprivrede“, kazao je Flego i zaključio:

„Istarska županija je vodeća hrvatska regija po pitanjima zaštite okoliša i realiziranih projekata na području zaštite mora, podzemlja, izvorišta pitke vode i uštede energije. Na tome nećemo stati i naši će projekti zaštite okoliša u potpunosti biti usklađeni s ciljevima Pariškog sporazuma i programima Europske komisije. Na taj ćemo način i u sljedećim godinama biti županija lider u zaštiti okoliša i realiziranim projektima“.

Tijekom boravka u Bonnu, istarski se župan sastao i s mnogim predsjednicima regija s kojima Istra već surađuje. Također, održao je i bilateralni sastanak sa zamjenicom predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Europe Gaye Doganoglu, inače vijećnicom u Antaliji (Turska), na temu suradnje dviju regija, te Vijeća europe i Odbora regija.

Pin It on Pinterest