Stručni skup “Vidljivost zavičajne zbirke u digitalnom okruženju”

 

Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Vidljivost zavičajne zbirke u digitalnom okruženju koji tematizira knjižnični fond koji okuplja zavičajnu građu te način prezentacije građe u digitalnom obliku bit će održan u Središnjoj knjižnici 16. studenoga 2017. od 9.30 sati.

Zavičajne zbirke bogate su važnim dokumentima i vrijednom građom, nositeljice su povijesti i kulture ljudi s određenoga područja, prošlosti i sadašnjosti zavičaja, objedinjavaju građu koja čini dio sveukupnog hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Kako je zavičajna zbirka zbog svoje specifične građe, uvjeta korištenja i čuvanja manje dostupna i vidljiva javnosti, tehnologija danas pruža brojne mogućnosti upravo u boljoj prezentaciji zavičajnih fondova i većoj vidljivosti ciljanim korisnicima.

Primarni je cilj Skupa povećati vidljivost zavičajne građe u knjižnicama, prikazati kvalitetne alate prezentacije zavičajne građe u digitalnom obliku, istaknuti primjere dobre prakse i digitalizacije rijetke i vrijedne građe, potaknuti suradnju na projektima digitalizacije i promocije kulturne tiskane baštine. Skup će primarno biti fokusiran na tiskano kulturno nasljeđe s područja Istre koje se čuva u hrvatskim i inozemnim knjižnicama. Bogata kulturna tiskana baština Istre nedovoljno je prezentirana u javnosti te nedostaje zajednička sinergija struke u boljoj valorizaciji građe koristeći tehnološke mogućnosti. U tom segmentu zadaća je knjižničara i informacijskih stručnjaka odgovoriti na zahtjeve digitalnog okruženja, a planirano stručno okupljanje dobar je način edukacije stručnih djelatnika, knjižničara i drugih informacijskih stručnjaka. Očekuje se da će stručno okupljanje potaknuti raspravu i pokretanje zajedničkih projekata očuvanja, objedinjavanja i prezentacije istarske digitalizirane zavičajne baštine.

Stručni skup namijenjen je knjižničarima svih vrsta knjižnica i informacijskim stručnjacima iz ostalih baštinskih ustanova, s posebnim naglaskom na knjižničnu građu koja je na bilo koji način povezana i značajna za Istru.

Pin It on Pinterest