Konstituiran novi saziv Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi

 

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Istarske županije, kojom je predsjedao istarski župan Valter Flego.

Za predsjednika Savjeta izabran je povjerenik Sindikata umirovljenika Hrvatske za Istarsku županiju Vladimir Buršić, a za zamjenicu predsjednika ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“ Vesna Grubišić-Juhas. Ostali članovi su: predsjednik Matice umirovljenika IŽ Bruno Stermotić, predstojnica Područnog ureda u Puli HZMO-a Denis Lukež i vijećnik Županijske skupštine Istarske županije Zdenko Pliško.

U uvodnom dijelu, župan Flego je podsjetio kako je prije četiri godine, kad je postao istarskim županom inicirao formiranje Savjeta za umirovljenike.

„U protekle četiri godine Savjet je konstruktivno sudjelovao u županijskim projektima i programima, koji se tiču naših umirovljenika. Ovom se prilikom zahvaljujem vama članovima na plodonosnoj i vrlo konkretnoj suradnji. Ujedno se zahvaljujem što ste ponovno prihvatili izazov da i u novom sazivu sudjelujete u radu Savjeta“, rekao je župan osvrnuvši se pritom na do sada učinjeno.

„U proteklom smo mandatu, unatoč državi, koja nije prepoznala značaj naših projekata, uspjeli mnogo toga i napraviti, a sada je vrijeme za nova postignuća. Na nama je da definiramo neke nove iskorake u dijelu skrbi o osobama treće životne dobi koje ćemo realizirati u narednih četiri godina“, rekao je župan Flego dodajući kako se nažalost projekti poput gradnje staračkih domova, ne mogu financirati putem EU fondova. Krivac je za to, nastavio je župan, država koja takve prioritete nije uvrstila u nacionalne Operativne programe, što je preduvjet za kandiranje na natječaje Europske unije.

Unatoč tome, Istarska županija je prošle godine, u suradnji s gradovima i općinama, započela projekt dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, ukupne vrijednosti 89,6 milijuna kuna.

„Ove je godine započela dogradnja Doma za starije osobe „Domenico Pergolis” Rovinj, koju u jednakom omjeru financiraju Istarska županija i Grad Rovinj. Realizacijom projekta povećat će se smještajni kapacitet za 41 korisnika u stalnom smještaju i 24 korisnika dnevnog centra. Jučer smo, pak, s Gradom Pulom potpisali vrijedan Sporazum o financiranju dogradnje Doma Alfredo Štiglić u Puli, kojom ćemo osigurati dodatnih 98 mjesta“, istaknuo je istarski župan napomenuvši kako pored institucionalne skrbi, Istarska županija provodi i cijeli niz programa s ciljem kontinuiranog održavanja postojećih, kao i razvoja novih izvaninstitucionalnih usluga.

Na sjednici je bilo govora i o projektu izgradnje Hospicija za palijativnu skrb u Puli, te je na tu temu proteklog mjeseca održan i sastanak s predstavnicima Porečko i Pulske biskupije. Kako je rekla zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, na sastanku su dogovoreni daljnji  koraci u vidu finaliziranja projekta i početka gradnje Hospicija. Naime, projektna dokumentacija je u završnoj fazi te bi uskoro trebala biti predana kako bi se ishodovala građevinska dozvola. Početak gradnje se očekuje u što skorijem roku, a trajala bi do godinu dana, dok bi se u međuvremenu išlo na osnivanje ustanove za palijativnu skrb.

Članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo svim realiziranim programima i projektima koji se tiču unaprjeđenja institucionalne i vaninstitucionalne skrbi osoba treće životne dobi. Posebno su pohvalili i podržali projekte koji se tiču povećanja smještajnih kapaciteta u domovima.

Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Istarske županije je stručno i savjetodavni tijelo župana Istarske županije  koje aktivno sudjeluje u pripremi i definiranju mjera za razvoj socijalne zaštite umirovljenika i osoba starije životne dobi. Savjet informira župana o pozitivnim propisima i drugim pitanjima koja utječu na položaj umirovljenika i osoba starije životne dobi u društvu, te obavlja druge poslove koje mu povjeri župan.

Pin It on Pinterest