Kvartet Veljak oduševio osnovnoškolce i srednjoškolce

 

U prostoru Zajednice Talijana Pula jučer se održao treći i posljednji koncert ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak.

Oponašanje zvukova iz prirode kroz odabrane primjere iz klasične glazbene literature kao što su Vivaldijevi Proljeće i Ljeto, Shubertova Pčelica te Korsakov Bumbarov let predstavio je netipični gudački kvartet Veljak. Obiteljski glazbeni sastav bilježi brojne koncerte, a skladbe svih stilskih razdoblja najčešće priređuje, aranžira i sklada Valter Veljak – akademski kontrabasist i otac violinistica Maje i Nataše te čelista Vida.

Valter Veljak rođen je 1953. u Rijeci, gdje je započeo učenje kontrabasa. Diplomirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Luciana Bolea. Poslijediplomski studij je pohađao na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu, u klasi prof. Milltona Masciadria. Održao je brojne solističke koncerte u zemlji i inozemstvu, nastupao je i kao solist. Član je baroknog ansambla Collegium musicum Fluminense, Kvarteta Veljak i Riječkog komornog orkestra, a surađuje i s drugim ansamblima. Vođa je dionice kontrabasa u Orkestru opere Ivana pl. Zajca u Rijeci, a bavi se pedagoškim radom.

Maja Veljak rođena je 1982. Diplomirala je violinu na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu, završila poslijediplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te sudjelovala na brojnim seminarima. Nagrađivana je na državnim natjecanjima. Članica je obiteljskog kvarteta Veljak i Riječkog komornog orkestra. Povremeno nastupa s baroknim ansamblom Collegium musicum Fuminense te kao solistica uz Riječki komorni orkestar. Dugi niz godina surađuje s klaviristicom Wakanom Takahashi Vondra. Podučava violinu u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Nataša Veljak rođena 1987., učenje violine započela je kod prof. Eve Huhn, a nastavila u Srednjoj glazbenoj školi Mirković u klasi prof. Yurija Korchinskog. Dobitnica je nagrada na državnim natjecanjima. Diplomirala je kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, gdje je i nastavila studij mediologije. Diplomirala je violin na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje trenutno pohađa poslijediplomski program umjetničkog usavršavanja u klasi SilvanaKuzmina. Od 1997. je članica Kvarteta Veljak; povremeno nastupa s Orkestrom opere HNK Ivana pl. Zajca, Riječkim komornim orkestrom, baroknim ansamblom Collegium musicum Fluminense, te surađuje s mnogim glazbenicima. Nastupa kao komorna umjetnica i kao solistica Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2016. godine, predaje violinu pri Glazbenom odjelu OŠ «Milana Brozovića» Kastav.

Vid Veljak je rođen 1996. u Rijeci. Učenje violončela je započeo privatno kao četverogodišnjak kod Tatjane Skljarenko, a nastavio u OGŠ Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci kod prof. Maura Šestana. Pohađao je majstorske seminare kod brojnih violončelista. Usporedno se usavršava na Međunarodnoj muzičkoj akademiji Kneževine Liechtenstein. Sudjelovao je na majstorskim tečajevima kod Enrico Bronzi, Laszlo Fenyö, Miklós Perényi, Michael Flaxman, Jens Peter Maintz, Monika Leskovar, Giovanni Sollima te mnogih drugih. Pobjednik je brojnih međunarodnih i državnih natjecanja. Svirao je kao solist sa Stuttgart komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, i mnogim drugi orkestrima diljem Europe i u Kini. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja.

Ciklus edukativnih koncerata namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici. Cilj mu je predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje i izvođače.  Izlaganja su dvojezična, prezentacije multimedijalne i događanja interaktivna s publikom. Odabir tema odražava interes mlade publike, čije se zadovoljstvo programom ispituje nakon svakog koncerta. Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju održavao u Pazinu, Vodnjanu Bujama i Medulinu te od 2015. i u Puli. Autorice programa su članice Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Ogranak Pula, Aleksandra Golojka i Nataša Dragun. Umjetnička voditeljica glazbenog ciklusa je Aleksandra Golojka.

Program se izvodi pod pokroviteljstvom Zajednice Talijana Pula i Grada Pula-Pola.

Pin It on Pinterest