Pulski mališani u posjeti OPG-ovima

 

Kako učiti o zdravim navikama i od lokalnih poljoprivrednika

Na ideji o približavanju prirode djeci, ponovnom otkrivanju povezanosti čovjeka sa zemljom, važnosti poljoprivredne proizvodnje, plodova zemlje te proizvodnju ostalih prehrambenih proizvoda, uspostavljena je suradnja dječjih vrtića iz Pule i Tržnice d.o.o. Pula. Možemo reći da je posjet tržnicama zapravo jedan urbani podsjetnik čovjekove povezanosti sa zemljom. Kroz ovu suradnju realizirat će se i dio vrtičkih programa usmjerenog ka njegovanju nematerijalne kulturne baštine našeg zavičaja i grada.

Upravo na početku suradnje i projekta, kreće se s posjetama lokalnih poljoprivrednika u našoj blizini, nadomak grada Pule.

Tako će prvi autobus djece krenuti ovaj petak, 24. studenog u 9 sati. Na lokaciji Remize u Šijani (autobusno okretište i parkiralište Pulaprometa) ukrcat će se djeca iz DV Pula i Rin Tin Tina te će posjetiti OPG Zohil u Pomeru. Druga grupa djece odlazi u posjetu u ponedjeljak, 27. studenog, i to ukrcavanjem u autobus u 9 sati na autobusnoj stanici  na „S krivini“ na Verudi. Očekuje se da će posjet trajati do 11 sati, a vjerujemo da će nadasve djeca uživati u otkrivanju plodova zemlje i učenju o radovima u poljoprivredi.

Dječji vrtići Rin Tin Tin, Mali svijet, Dječji vrtići Pula i Dnevni centar za rehabilitaciju Pula i Tržnica d.o.o. Pula, povezani su u dio projekta gdje će se distribuirati slikovnica koju je realizirala Udruga hrvatskih tržnica. Slikovnica „Šetnja tržnicom“ autorice Marije Martinko, bio je jedan od poticaja za razvoj cijelog programa i projekta koji bi djecu, a tako i obitelji, poučila o vrijednostima satkanim u lokalnim tržnicama te važnosti autohtonih proizvoda kao i konzumiranja sezonske prehrane. Bit će ovo jedinstvena prilika da se djeca educiraju o zdravijoj prehrani od malih nogu.

Na temelju gore navedenog, razvit će se cjelokupni program koji će obuhvatiti sva godišnja doba te jedan dio rada navedenih vrtića. Rezultati će biti eduaktivnog karaktera, kreativnog te ostalih sekundarnih, ne manje važnih (socijalizacija, povezanost obitelji i djeteta na raznim aktivnostima i zadacima, odlazak u prirodu, upoznavanje životinja te voća i povrća), naravno sve prilagođeno nižem dječjem uzrastu. Vjerujemo da će rezultati biti zapravo neprocjenjivi za odgoj i razvoj sve naše djece koja pohađaju navedene ustanove, a suradnja Tržnice i dječjih vrtića će sama po sebi razvijati daljnje aktivnosti i projekte.

Važna poveznica cjelokupnog projekta je projekt zavičajnosti – Zavičajna nastava Istarske županije u kojem pulski vrtići imaju ulogu od samog početka 2013.godine.

Pin It on Pinterest