Susreti u Gradskoj vijećnici: Povijesna pulska zgrada nova je lokacija u gradu za održavanje kvalitetnih manifestacija

 

U sklopu inicijative pod nazivom Susreti u Gradskoj vijećnici sinoć je u pulskoj Komunalnoj palači po prvi put u modernoj povijesti Pule u ovoj povijesnoj zgradi održan koncert klasične glazbe, a koncert je održala talijanska pijanistica Chiara Bertoglio.

Riječ je o prvom u nizu kulturnih događaja koji je organiziran s ciljem upoznavanja građana i šire javnosti s bogatom kulturnom i povijesnom vrijednošću Gradske vijećnice unutar Komunalne palače.

Koncertu je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je talijanskoj pijanistici, inače istarskih korijena, među ostalim zaželio ugodan boravak u Puli. „Ovim koncertom dobili smo jedan sasvim novi prostor u Puli u kojem se mogu organizirati kvalitetni koncerti, ali i druge kulturne manifestacije“, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić u svom je uvodnom obraćanju istaknuo kako je ovakvim kulturnim događajima želja intencija dodatno otvoriti vrata Gradske vijećnice i stvoriti priliku susreta građana u njihovoj vijećnici. „Komunalna Palača u približnom obliku kojeg danas poznajemo nastala još 1296. godine restauracijom i preoblikovanjem postojećih građevina koje su na toj lokaciji i ranije služile sličnoj javnoj namjeni. Takvom se tradicijom može dičiti malo koji grad na drevnom Mediteranu“, dodao je predsjednik Gradskog vijeća.

 

 

Proslavljena talijanska pijanistica Chiare Bertoglio izvela je program pod nazivom Slike s izložbe, autora Modest Petroviča Mussorgskija. U originalu za klavir, Slike s izložbe, ruski glazbeni realist Mussorgski skladao je 1874. godine u spomen na prijatelja, slikara i arhitekta Viktora Hartmana. Izložbu Harmannovih slika u Sankt Petersburgu postavio je utjecajni kritičar Vladimir Sasov, a Mussorgski je odlučio odati počast prerano preminulom prijatelju, skladajući svojevrsnu šetnju izložbom kako bi se pogledom na slike izbliza, s tugom prisjetio na svog preminulog prijatelja.

Koncertu su prisustvovali učenici i profesori pulske Glazbene škole Ivana Matetića Rojngova i studenti pulske Muzičke akademije, koji su nakon koncerta u razgovoru s umjetnicom imali priliku u razgovoru doznati sve ono što ih zanima vezano za svijet klasične glazbe.

Chiara Bertoglio rođena je 1983. godine u Torinu. Studij glasovira na Glazbenom konzervatoriju u Torinu završila je s tek navršenih šesnaest godina, prvi recital održala je s osam, a prvi koncert s orkestrom s devet godina, iako veoma mlada u svojoj bogatoj glazbenoj i umjetničkoj karijeri nastupila je u najvažnijim svjetskim dvoranama poput Carnegie Halla, Concertgebouwa u Amsterdamu, Kraljevskoj Akademiji u Londonu i Akademiji Svete Cecilije u Rimu, angažirana u proučavanju odnosa kršćanske glazbe i duhovnosti izdala je i nekoliko knjiga.

Pin It on Pinterest