Cvek: IDS Pula zatražio je hitan sastanak s predsjednikom Europske komisije

 

PULA – „IDS Pula zatražio je hitan sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom“ istaknuo je danas predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pula Robert Cvek na izvanrednoj konferenciji za medije u Puli.

– Sad kad su državna jamstva osigurana, zahvaljujući između ostalog i angažmanu naših predstavnika u Saboru, sve je na Europskoj komisiji. Zato smo se preko svih raspoloživih kanala, formalnih i neformalnih, obratili izravno predsjedniku Junckeru čiji odgovor očekujemo u najkraćem mogućem roku, kazao je predsjednik pulskog IDS-a dodajući da:

– To je mehanizam pritiska kojeg ćemo iskoristiti kako bi požurili odluku Europske komisije jer, kao što znate, lokalna razina nažalost ne raspolaže nikakvim alatima za rješavanje ovakvih situacija.  Naime, naglasio je Cvek, kad je riječ o brodogradnji i restrukturiranju ovakvog opsega apsolutno sve je u rukama države.

Međutim, kazao je Cvek, Uljanik je simbol Pule i neodvojiv dio našeg istarskog identiteta i svima snagama se, na svim razinama, zajedno sa sindikatima i radnicima, borimo za njegov opstanak! Proizvodnja ne smije stati, a radnici ne smiju ostati bez posla!

Radnici Uljanika znaju da u Gradu Puli imaju pouzdanog i čvrstog partnera koji je u više navrata, (1998.-2000.),  otpisivanjem potraživanja u ukupnom iznosu od 65 milijuna kuna osigurao nastavak proizvodnje u Uljaniku. To je bilo gotovo cijeli izvorni Proračun Grada Pule, kazao je predsjednik IDS-a Pule naglasivši da „to dovoljno govori o teretu koji smo spremni podnijeti za Uljanik!“

Nadalje, naveo je Cvek, Grad Pula je izašao u susret Uljaniku kod svakog donošenja prostornih planova uzimajući u obzir potrebe Uljanika za normalno funkcioniranje i daljnji razvoj brodogradilišta. Tako je Grad Pula uvažio želje i zahtjeve Uljanika u svim izmjenama i donošenjima prostornih planova od 90-tih do danas, a o potrebama Uljanika vodilo se računa i kod svih drugih aktivnosti. Isto tako, u natječaj za uređenje Rive uvrštena odredba da tračnice ostaju, zbog potreba Uljanika, a tu je i niz operativnih stvari poput definiranja novih opskrbnih putova za potrebe Uljanika prilikom nedavnog zatvaranja i sanacije Vodnjanske ulice gdje smo samo za potrebe Uljanika

Predsjednik pulskog IDS-a je također naglasio da je „budućnost Uljanika prevažno pitanje da bi se na njemu skupljali jeftini poeni i da se ta tema pretvori u još jedan poligon za banalna politička prepucavanja.“ Oni koji to rade, upozorio je Cvek, izravno se igraju sudbinom tisuća ljudi. Takvo neodgovorno provociranje zadnje je što treba Uljaniku i može samo naštetiti dugoročnim interesima radnika Uljanika i našega grada.

Za kraj, Cvek je poručio da je Uljanik zaštitni znak Pule te da je Pula bez Uljanika nezamisliva. „Iako je Uljanik danas privatno poduzeće, on je neizostavni dio naše povijesti i tradicije. Sjetite se samo svih ljudi koje je to brodogradilište odhranilo, odškolovalo i riješilo im stambeno pitanje. Sjetite se javne sportske infrastrukture koja je izgrađena na račun Uljanika.“

– Uljanik nije samo najveći proizvođač u Istri, on predstavlja i jedinstven tehnološki i znanstveni kapital naše regije. Intelektualna baština i stručno znanje niza generacija inženjera tijekom 160 godina duge povijesti pulske brodogradnje pravo je blago s kojim se rijetki gradovi u svijetu mogu pohvaliti i zato ćemo se svim snagama boriti da ga sačuvamo!, kazao je predsjednik IDS-a Pule zaključivši da:

– Zbog svega toga ovim putem upućujemo apel svim političkim opcijama, upravi Uljanika, sindikatima i radnicima te Vladi RH da se ponašaju odgovorno i da se svim snagama bore za budućnost Uljanika!

 

Pin It on Pinterest