Obilježena 10. obljetnica neovisnosti Kosova

 

Danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli održano svečano obilježavanje 10. godišnjice proglašenja neovisnosti Republike Kosova. Svečanost je organizirala Zajednica i vijeće Albanaca Istarske županije u suradnji sa svim albanskim udrugama i vijećima Albanaca u Istri.

Ovom je prilikom zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek pozdravio sve okupljene i svima čestitao Dan neovisnosti Kosova te je poručio kako je posebno ponosan što danas na ovom obilježavanju sudjeluju i pripadnici srpske, bošnjačke, talijanske, makedonske i romske nacionalne manjine. “Multietičnost, multikulturalnost i naš suživot, najveće su vrijednosti od kojih nikada nećemo odustati te ćemo ih svakim danom i svakom prilikom isticati. Iz toga razloga se želim posebno zahvaliti svim pripadnicima svih manjina koji uvijek i nesebično daju sebe i svoje vrijeme da naš suživot živi i dalje na našim prostorima.” – kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

 

 

Zamjenica župana Istarske županije Giuessepina Rajko srdačno je pozdravila okupljene te im je čestitala jubilarnu 10.-tu obljetnicu te je poručila kako je neovisnost svake zemlje veliko stvaranje naroda što svakako treba svečano obilježiti i poštovati.

Zamjenik predstavnika Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije Selim Mulliqi kazao je kako je Pula pravi kozmopolitanski grad koji svoju dugu povijest ima već tri tisuće godina, a kojega između svojih nacionalnih maniina čini i albanska nacionalna manjina.

Veleposlanik Republike Kosovo NJEG Gёzim Kasapolli poručio je kako su i među uzvanicima mnogi koji su mnogo učinili za neovisnost Kosova te im se ovim putem srdačno zahvalio.

Saborska zastupnica pet nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj iskoristila je priliku da se okupljenima obrati na materinjenm albanskom jeziku, nakon čega se srdačno zahvalila predstavnicima Grada i Županije na gostoprimstvu. “Kosovo ima snažnu dijasporu među kojima se kao vrlo uspješna ističe upravo, naša, kosovska dijaspora u Hrvatskoj koja uvelike doprinosi napretku obaju država.” – kazala je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Uz navedene govornike događaju su prisustvovali predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Viktor Ramaja, predsjednik Albanaca Istarske županije Frok Lekaj, član Gradskog vijeća Grada Pule Redžep Raimović, predsjednik udruge veterana OVK-a Hysni Gucati  i general pukovnik Agim Çeku.

Nakon prigodnih govora, koncert klasične glazbe održali su Patrik Andreja na baritonu, Karmen Antunović – klasična harmonika i Sandro Vešligaj na klaviru.

Pin It on Pinterest