Mujo – Dobra duša Grada Pule

 

Mnogi građani Pule primjetili su ovog simpatičnog djedicu kako hrani golubove ulicama Grada Pule.

Dobra duša Grada Pule kojeg većina puljana zove Mujo,  živi na pulskoj zaobilaznici (kružni tok kod plinare) .

Ime mu je Said Muharemi i  rođen je 6.svibnja 1944. U Pulu je doselio 60-ih godina iz Tetova,Makedonija.

Radio je za jednu firmu preko koje je obišao cijelu Europu. Govori 7 jezika;  Hrvatski, Albanski , Makedonski, Turski,Francuski,Engleski i Njemački .

1999. godine ostao je bez posla i od tada se u tišini i sa svojim golubovima i mačkama zabavlja gradom,  dok mu mnogi prilaze i slikaju sa njim,  jer za mnoge je on atrakcija svojoj pojavom.

Zrači dobrotom i pozitivnom energijom te mu je drago kad netko sa njim sjedne i podijeli koju riječ uz kavu ili Čaj.

Jedan od tih ljudi je puljanin i naš vanjski suradnik Tihomir Geršner,  koji se svakih nekoliko dana nađe sa njih u Kauflandu gdje Mujo najviše boravi u popodnevnim satima.

Malo porazgovaraju, najviše pisanjem na papir jer Mujo slabo čuje te pregledaju fotografije koje je djedica uslikao ulicama našeg grada, jer Mujo je veliki ljubitelj fotografija.

Živi od 950 kuna mirovine i od darova građana i turista .

Svoj mali budžet podijeli sa svojim golubovima kupujući im kruha jer kako kaže,  oni ga najbolje razumiju .

Njegov život se promijenio krajem 2016. god kada ga je jedna puležanka po imenu Marina Jurić prijavila u emisiju Nove TV Provjereno.

Mnogi su onda reagirali i pomogli,  pa mu je i Damir Iskrić iz Vodnjana poklonio kamp kućicu.

 

Sada Mujo više ne živi u svojoj staroj i trošnoj drvenoj baraci na spomenutoj lokaciji, već ima koliko toliko normalan krov nad glavom.

Također, poslije te emisije , njegova je  rodbina saznala da je u Puli i da je živ, jer 25 godina nisu znali za njega gdje se nalazi. Mujo ima dva brata. jedan živi u Njemačkoj a drugi u Makedoniji.

Tihomir Geršner se našao sa njegovim bratom u Njemačkoj i po povratku u Pulu je uspostavio video kontakt između njih.

 

 

Bio je to jako veseo i dirljiv trenutak kad ga je vidio na displeju mobitela.

Također, čuo se i sa svojim nećakom u Makedoniji. Rodbina ga još nije posjetila, ali Mujo se nada da će i taj trenutak doći.

Dragi puležani i puležanke ,Muju možete sresti u jutarnjim satima na relaciji od Foruma do tržnice, a poslijepodne je u Kauflandu gdje puni svoj mobitel i grije se uz šalicu čaja.

Slobodno mu priđite i pružite ruku prijateljstva. Možete i sjesti sa njime minutu dvije uputiti mu barem lijepu riječ, jer to mu jako puno znači.

( Info, photo: Tihomir Geršner)

 

Pin It on Pinterest