Župan Flego: Suradnja, prosperitet i miran život naš su prioritet

 

Situacija u brodogradilištu Uljanik, ribarenje u Savudrijskoj vali te naplata tunelarine za tunel Učku, najaktualnije su teme u Istri, kazao je istarski župan Valter Flego na današnjoj, 9. po redu, sjednici Skupštine Istarske županije. Prema njegovim riječima, 2018. godina započela je veoma intenzivno, a spomenute teme, zbog svoje važnosti, zahtijevaju miran i staložen razgovor. Stoga, na Skupštini je predloženo i usvajanje zaključaka o navedenim pitanjima, koji su jednoglasno prihvaćeni.

„Govoreći o Uljaniku, govorimo prije svega o opstojnosti naše brodogradnje, pogotovo kad znamo da je u strukturi istarskog BDP-a na prvome mjestu proizvodnja, pa trgovina i usluge, a tek na trećem mjestu turizam. Time se ponosimo, proizvodnju trebamo poticati i treba nam biti prioritet. Sve države čuvaju proizvodnju, a isto moramo činiti i mi“, rekao je župan Flego dodajući kako je brodogradnja, uz avioindustriju, automobilsku i IT sektor jedna od najsofisticiranijih djelatnosti.

Župan Flego je podsjetio i na činjenicu da je Uljanik jedino brodogradilište koje nije bilo sanirano od strane države, te je ono zaslužno za spas riječkog brodogradilišta „3. Maj“. Osvrnuo se i na neke od razloga zbog kojih se pulsko brodogradilište nalazi u poteškoćama, poput nemilosrdne konkurencije, odnosno činjenice da Kina i Koreja drže 43% narudžbi brodogradnje u svijetu, nedostatka radne snage i neprilagođenog obrazovanog sustava, kao i nestabilne političke situacije u RH, zbog koje smo imali 3 Vlade u 3 godine.

Po pitanju Uljanika, Skupština je usvojila zaključak u kojem stoji da je „potpuno odgovorna i odlučna u očuvanju Uljanik – gospodarskog simbola Istre i Hrvatske, te traži od svih nadležnih sudionika odgovorno postupanje i maksimalan angažman u cilju osiguranja dugoročne opstojnosti brodograđevne djelatnosti Grupe Uljanik i hrvatske brodogradnje“. Također, zaključkom se poziva sve sudionike u procesu restrukturiranja da svojim djelovanjem omoguće nastavak poslovanja i proizvodnje te povećanje konkurentnosti, u cilju očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja.

Na temu Savudrijske vale, pak, istarski župan poziva političku Ljubljanu da smanji tenzije, a dijalog vidi kao jedino moguće rješenje.

„Ljudima treba omogućiti da rade i od svoga rade žive i to je najbitnije. Suradnja, prosperitet i miran život naš su prioritet. Želimo i dalje normalno živjeti, raditi, surađivati i napredovati zajedno sa svojim susjedima iz Slovenije.“, naglasio je župan Flego, što stoji i u zaključku Skupštine.

U zaključku koji se odnosi na naplatu tunelarine, Skupština Istarske županije „poziva Vladu Republike Hrvatske da, vodeći se načelom jednakopravnosti, iznađe model kojim će financijski obeštetiti građane Istarske županije koji prolaze kroz Tunel Učka kako bi njima prolaz bio besplatan. Na taj način, uz snažnu podršku nastavku gradnje punog profila Istarskog Y, stimulira se razvoj i bolje povezivanje Istre čiji su građani samodoprinosom Tunel Učku i izgradili.“

Župan Flego na sjednici je ujedno zatražio hitno sazivanje sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća te Savjeta za gospodarstvo Istarske županije, kako bi ta tijela raspravljala o pitanju Uljanika i Savudrije.

Pin It on Pinterest