Predavanje Davida Orlovića “Etiopski rat i fašizam u Istri (1935. – 1936.)”

 

U petak, 2. ožujka 2018., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) bit će održano javno predavanje Davida Orlovića, mag. hist., “Etiopski rat i fašizam u Istri (1935. – 1936.)”.

Organizator predavanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma.

Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

O predavanju:

Etiopsko Carstvo (Abesinija) bilo je među rijetkim samostalnim afričkim državama u razdoblju između dva svjetska rata. Tijekom 1930-ih postalo je metom kolonijalnih ekspanzionističkih ciljeva fašističke Kraljevine Italije koja ju je, koristeći superiornije naoružanje, u krvavome ratu 1935. i 1936. godine porazila i okupirala. Danas poprilično zaboravljeni ‒ rat i okupacija koja je uslijedila, bili su označeni masovnim ubojstvima i ratnim zločinima širokih razmjera. Kao i u ostatku Italije, fašistički je režim i u Istri iskoristio ovaj rat kako bi javnosti ponudio propagandni spektakl, što je naišlo na velik otpor istarskih antifašista, čiji su sinovi bili izloženi pogibelji na dalekom ratištu.

O predavaču:

David Orlović, mag. hist., rođen je 1987. godine u Puli. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Osnovnoj školi Monte Zaro Pula. Redovito objavljuje priloge u domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne povijesti Istre te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Koautor je knjiga Dani u Wagni i Turizam medulinske rivijere. Sudjeluje u projektu interpretacije srednjovjekovne glazbe u sastavu Trobadorz.

Pin It on Pinterest