Flego na ITRE-u: Od 2030. ukinimo ugljen kao energent u EU!

BRUXELLES – „Do 2030. iskorijenimo štetna fosilna goriva i okrenimo se u potpunosti obnovljivim izvorima energije. Riješimo se u potpunosti ugljena kao energenta! To je jedina ispravna zelena budućnost EU-a“, iznio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego svoj konkretan prijedlog povodom današnje rasprave na Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) u Bruxellesu. 

Flego je pred kolegama zastupnicima i predstavnicima Komisije istaknuo da „zajednička energetska unija EU-a treba imati tri jasna cilja, a to su sigurna opskrba energijom u svim država članicama, cjenovna pristupačnost svima te upotreba energije koja doprinosi borbi protiv klimatskih promjena“.

– Moramo jače raditi na tranziciji prema čistoj energiji, moramo biti usklađeni s ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i imati konkretnije ciljeve te obvezujuće upute za države članice kako bismo striktno pratili njihovu realizaciju, kazao je Flego te dodao:

– Klimatski i energetski plan RH do 2030. ima prostora za poboljšanje, u pogledu individualiziranih politika, prometni sektor u EU ne bilježi isti postepeni pad emisija kao ostali sektori. Emisije su se  počele smanjivati tek 2007., ali i dalje su veće nego 1990. godine. Stoga je vrijeme da se maknemo sa začelja EU, kad je u pitanju udio obnovljivih izvora energije u sektoru prometa. Kuća se gradi od temelja, zato moramo voditi računa o gradovima, županijama i nacionalnim državama s kojima se o svemu moramo konzultirati te dogovoriti energetske planove koji će biti obvezujući za sve države članice, a nipošto kao često do sad – samo mrtvo slovo na papiru. 

– Također, smatram da EU fondovi moraju biti prilagođeni zelenoj energetskoj tranziciji i ići ruku pod ruku energetskim programima odnosno fondovima. U protivnom, zelena će energija biti preskupa i bit će nam znatno teže izvršiti potpunu energetsku tranziciju micanja od fosilnih goriva, zaključuje Flego.

Na Odboru ITRE zastupnici EP i predstavnici EK raspravljali su o Energetskoj zajednici i reviziji Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Predstavnici EK složili su se s istarskim zastupnikom Flegom, kazavši da će se odmah po formiranju nove Komisije ići u reviziju planova do 2030., što je prilika da se dodatno naglasi važnost provođenja i praćenja provođenja nacionalnih energetskih planova. Istaknuli su mogućnost sankcioniranja onih država članica koje se ne budu držale svojih energetskih planova. Što se EU fondova tiče, naglasili su da velik dio novog proračuna mora biti usmjeren zelenim politikama, energiji i zaštiti okoliša. 

Pin It on Pinterest