Pulski gradski vijećnici posjetili Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun

 

Kao što je i najavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, gradski vijećnici danas su na poziv Uprave društva posjetili Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun te su iz prve ruke vidjeli cjelokupni sustav obrade otpada.

Vijećnike, na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Tizianom Sošićem pozdravio je predsjednik Uprave Kaštijuna Darko Višnjić koji je kazao kako je postrojenje trenutno u operativnoj fazi kalibracije i optimizacije kako bi nakon službenog otvorenja bio u punoj tehničkoj funkciji. „Drago mi je da vas imamo mogućnost danas ugostiti, a vjerujem kako ćemo već idućeg tjedna biti u mogućnosti medijima i široj javnosti otvoriti naša vrata i prezentirati naš rad“, dodao je Višnjić.

O samom principu rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom govorila je članica Uprave Vesna Dukić koja je naglasila kako tradicionalni način upravljanja komunalnim otpadom podrazumijeva odlaganje otpada na sanitarno odlagalište bez ikakve obrade. „Na taj način ne poštuju se načela održivog razvoja koja je postavila Europska unija, a kojima se traži od svih zemalja članica da poduzmu sve potrebne mjere kako se kod recikliranja ili odlaganja otpada ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi ili zagađivao okoliš,“ kazala je Dukić.

Dodala je kako je cilj sustavnog gospodarenja otpadom izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada, poticanje reciklaže i odvojenog sakupljanja te sigurna obrada otpada što centar Kaštijun u potpunosti zadovoljava.

U obilasku postrojenja o radu Centra govorio je voditelj tehničkog sektora Ivan Belobrajdić  koji je među ostalim kazao kako je njegov ukupni godišnji kapacitet obrade 90 tisuća tona otpada, a sam prostor se potire na površini od 164 tisuće četvornih metara.

 

 

Uz ŽCGO Kaštijun, cjeloviti sustav gospodarenja otpadom dodatno čini i šest pretovarnih stanica izgrađenih u Labinu, Pazinu, Buzetu, Umagu, Poreču i Rovinju s kojih će, nakon primarne reciklaže, ostatni otpad biti dopremljen u Centar na obradu. Centar je opremljen infrastrukturom koja osigurava maksimalno učinkovito i održivo upravljanje resursima što uz implementaciju najviših standarda sigurnosti, očuvanja okoliša, mjera zaštite voda, zraka, podzemlja te zdravlja ljudi.

Vijećnici su tako imali priliku vidjeti tzv. ulazno-izlaznu zonu s pratećom infrastrukturom i uređajem za obradu otpadnih voda te reciklažnim dvorištem, potom postrojenje za mehaničko biološku obradu otpada te bioreaktorsko polje za nastavak procesa obrade i proizvodnju bioplina

Projekt je odobren i nadziran od strane Europske unije te je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu preko 27 milijuna eura odnosno preko 77 posto ukupne vrijednosti.

Pin It on Pinterest