ODRŽANA 1. NACIONALNA KONFERENCIJA ”CJELOGODIŠNJI TURIZAM NA KRILIMA USPJEŠNIH PODUZETNICA”

 

U Puli, 2. i 3. ožujka, u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih Žena KRUG – Ogranak Istra i HGK ŽK Pula održala se prva nacionalna konferencija pod nazivom Cjelogodišnji turizam na krilima uspješnih poduzetnica.

Na skupu su učestvovale predstavnice turističkog,  gospodarskog i javnog sektora gdje su kroz dva panela i dvije kratke prezentacije dotakli važna pitanja i ukazali na mogućnosti poboljšanja uvjeta u pojedinim segmentima poslovanja.

Konferencija je kroz panele i stručne prezentacije okupila čelnice uprava velikih turističkih kompanija, male poduzetnice i stručnjake za EU projekte koji su međusobno dijelili svoja iskustva razvoja novih proizvoda i stvaranja destinacijske izvrsnosti te produženja pred i posezone.

Najveći investitori u turističku industriju u Hrvatskoj istaknuli su da su nove investicije velika prilika za male poduzetnike kroz značajniji plasman njihovih proizvoda i usluga; visoka kvaliteta turističkog proizvoda znači i tržište za najkvalitetnije maslinovo ulje, vino, tartufe, prerađevine od autohtonih pasmina, eko proizvode i sl.

 

 

Poseban naglasak bio je na digitalizaciji kao velikoj prilici za razvoj turističke usluge i proizvoda te podizanju konkurentnosti.

Mali poduzetnici u tom sektoru su i inovatori koji kreiraju nove privlačne proizvode (kao što je digitalni ključ) i time podižu konkurentnost. U popodnevnim satima sudionici konferencije posjetili su Muzej maslinovog ulja u Puli.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Grada Pule, Istarske Županije, Ministarstva turizma RH, Hrvatske gospodarske komore i HBOR-a, a učesnice skupa su bile: mr.sc. Tamara Perko,  predsjednica Uprave Hbor-a; Milena Perković (Arena hospitality group d.d.); Gordana Deranja (Tehnomont d.d., HUP); Ivana Budin Arhanić (Valamar Rivera d.d.); Zrinka Bokulić (Aminess hoteli i kampovi); Davorka Peruško Stipić (Istra tech d.o.o.); Jasna Jaklin Majetić (HGK ŽK Pula); Dino Babić (European Academy for Education and Social Research ltd); Sanja Cinkopan Korotaj (TZ Pula); dr.sc. Klara Buršić Matijašić (FF  Sveučilišta Juraj Dobrila); Elena Puh Belci (zamjenica Gradonačelnika Grada Pule); Sandra Kuhar Čakić (zamjenica Župana IŽ); Nada Prodan Mraković (Odjel za Turizam IŽ); Ivana Kolar (Julius Rose d.o.o.); Gordana Restović (predsjednica Hrvatske udruge KRUG).

Drugi dan konferencije bio je predviđen za posjet primjerima dobre prakse pa su tako gosti konferencije posjetili: Eko muzej u Vodnjanu, agroturizam Ograde, kamp Polidor, obiteljsko poduzeće Pjenušci Peršurić i destileriju Aura u Buzetu.

Velike turističke kompanije najznačajnije kreiraju visoku razinu turističke usluge i konkurentan proizvod, stvarajući destinacijsku privlačnost i atraktivnost, te svojim investicijama i strateškim planovima otvaraju priliku malim poduzetnicima za plasman njihovih proizvoda i usluga.

Žene poduzetnice u Istarskoj županiji su svojim kreativnim i inovativnim proizvodima i uspješnim projektima doprinijele produženju pred i posezone, stvorile paletu visokokvalitetnih proizvoda od kozmetike i wellness usluge do hrane i suvenira, te posebnih cjelogodišnjih  programa za goste koji podižu ljestvicu kvalitete.

Pin It on Pinterest