Izložba T’ga za jug Dobre Grnčaroskog

 

Izložba T’ga za jug Dobre Grnčaroskog bit će svečano otvorena u srijedu, 14. ožujka 2018. u 17.30 sati u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39).

O autoru i postavu govorit će ak. kip. prof. Roberta Weissman Nagy.

Izložba je ostvarena pod pokroviteljstvom Vijeća makedonske nacionalne manjine.

Dobre Grnčaroski rođen je 1965. u Republici Makedoniji, diplomirao je na zagrebačkom Tehnološko-tekstilnom fakultetu te je zaposlen kao profesor u Strukovnoj školi Pula. Sklonost slikarstvu odavno pokazuje, ali se njome intenzivnije i predanije počinje baviti tek nakon preseljenja u Istru. Kao član likovnih udruženja vrlo često izlaže na skupnim izložbama. Njegov osebujni stil tematski se urezao u pamćenje posjetitelja izložbi, a prepoznatljiv je i po svom bogatom koloritu. Do sada je ostvario sedam samostalnih izložbi.

T’ga za jug

Prva izložba u drugom desetljeću stvaranja donosi nam niz radova Dobreta Grnčaroskog kroz koje autor i dalje istražuje likovni element boje i slikarsku fakturu. Za razliku od dosadašnjih radova u kojima je autor analizirao plohu podloge minucioznim nanosima kolorističkog tkanja, možemo primijetiti svojevrsni odmak od rukopisa, no i dalje stalnu potrebu za stvaranjem dramatike na svojim platnima kroz uporabu slojevitosti u cilju dobivanja kolorističkog izričaja. Potezi su sigurniji, širi, kontroliraniji, plohe se povećavaju, autor promišlja poteze i vodeći se u principu toplo-hladnim kontrastom, čiste boje-zasićenim kontrastom stvara izrazito kolorističke radove. Primjetan je i pokušaj odmaka u odabiru već “uhodanih” boja, jedan izlaz iz tople kolorističke palete u bijelo i plavo, asimilirano kao osnovni kolorit Istre. Očekuje nas apstrakcija s dinamičkim kompozicijama, snažnim koloritom, senzibilnim zasićenjem boje i jedan novi pokušaj doživljaja mediteranskog ugođaja Istre kao uvod u sljedeću izložbu. ak. kip. prof. Roberta Weissman Nagy

Pin It on Pinterest