Majstori Illy akademije u Istri

 

Naravno, kada spomenemo aromatični topli napitak i tome nadodamo da je crne boje, znamo da se radi o njezinom kraljevstvu – kavi.

Prema povijesnim zapisima, kava se najprije pojavljuje u Europi na jugu kontinenta, a 1570. godine mletački je trgovci dovoze u Veneciju, gdje se potom svi poslovi u gradu sklapaju upravo uz šalicu kave.
Stoljećima, ljudi uživaju u okusima i mirisima kave, koja je za neke ljude postala čak i kult. Ali dali znamo odakle dolaze dobre arome, okusi i svojstva?

Dug je put koji zrno kave mora proći od svojeg udaljenog tropskog polja do našeg nepca. Upravo zbog toga, bitno je razumijevanje svojstva ove pomalo opsesivne biljke bez koje ne možemo započeti svoju svakodnevnu rutinu.

Kako u većini slučajeva, kava bude poslužena od strane konobara, barmena ili vlasnika ugostiteljskog objekta, bitno je njegovo poznavanje kave koju nudi svojim gostima odnosno kupcima. Kultura ispijanja kave postala je normalna u svakom mjestašcu u Istri te upravo zbog toga nameće se važnost poznavanja svih svojstava kave te kakve užitke ona može pružiti ako je pripremljena na pravilan način.

Po prvi puta u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, održat će se dvodnevna radionica za ugostiteljske djelatnike, konobare i barmene, na temu „Kako pripremiti vrhunski caffè“, koju će voditi predstavnici Illy akademije. Tečajevi koje vode predstavnici Illy akademije, osmišljeni su u suradnji s Universita del caffe di Trieste i sudionicima World Barista Championshipa.

Radionica pruža teorijska i praktična znanja iz svijeta kave, upravo iz razloga kako bi polaznici svojim gostima mogli pružiti proizvod vrhunske kvalitete. Prezentirat će se put kave od biljke do šalice, uključujući povijest, navike, filozofiju i botaniku o kavi kako bi polaznici – barmeni i konobari, postali vrhunski sommelieri kave. Na prvom danu radionice, obradit će se načini pripreme espressa, cappuccina, osnovnih koktela od kave, osnove održavanja aparata i mlinaca za kavu te pravila za ekstrakciju, prepoznavanje i ocjenjivanje savršenog espressa. Polaznici će u sklopu ove dvodnevne radionice, na drugi dan održavanja, posjetiti tvornicu kave Illy u Trstu, gdje će se moći iz prve ruke upoznati s proizvodnjom kave.

Osim gore navedene radionice za konobare i barmene, tijekom mjeseca ožujka i travnja održavat će se edukacijsko – kuharske radionice s raznolikim aktualnim temama u gastronomiji. Ovogodišnji proljetni ciklus radionica je otvoren radionicom Davida Skoka te se nastavlja s raznovrsnim temama i kuharima predavačima kao što su Emanuele Scarello, Danijel Đekić, Robert Perić, Marijo Čepek, Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović te Mate Janković.

Mogućnosti prijave na sve radionice su još otvorene te sve informacije u svezi termina i prijave na radionice, mogu se pronaći na službenoj web stranici i Facebook stranici AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. ili na kontakt broj 052 351 596. Također, zbog velike zainteresiranosti polaznika, za određene radionice otvoreni su dodatni termini.

Edukacijski gastronomski centar Istre razvijen je od strane Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. – AZRRI, gdje se u sklopu didaktičke kuhinje, provode edukacijsko – kuharske radionice s osnovnim ciljem trajne edukacije ugostitelja, gastronomske valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda, poboljšanja ugostiteljske ponude, te promocije istarske, odnosno hrvatske gastronomije.

( Photo: Illy )

Pin It on Pinterest