Akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“

 

Cijeli tjedan, od 12. do 18. ožujka na području zemalja Europske unije provodit će se ciljane aktivnosti vezane uz sigurnost prometa na cestama i to nadzor korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje.

Policijski službenici Policijske uprave istarske će tako u četvrtak, 15. ožujka provesti akciju Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa u kojoj će se sankcionirati ciljani prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa .. Osim prema vozačima i putnicima na prednjim sjedalima, mjere će se poduzimati i prema putnicima na stražnjim sjedalima vozila, kao i u slučaju nepropisnog prijevoza djece, sukladno važećim zakonskim odredbama.

Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenje sigurnosnog pojasa ako je pravilno postavljen i korišten smanjuje rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zato je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da su vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti sigurnosni pojas. Ova obaveza se odnosi na sva sjedala u vozilu dakle na prednja i sva druga sjedala u vozilu.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udaru u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju.

Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su nam zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice.

( Foto-ilustracija )

Pin It on Pinterest