Policija educirala umirovljenike u Novigradu

 

Policijska uprava istarska nastavlja s  provođenjem preventivnih aktivnosti, usmjerenih na edukaciju starijih osoba o kaznenim djelima prijevare, pa su tako dana 16. ožujka, u prostorijama Doma za starije osobe Novigrad, policijski službenici Odjela prevencije PU istarske održali predavanje za korisnike doma.

Kroz zanimljivo predavanje, policijski službenici okupljene su upoznali s najčešćim oblicima prijevara starijih osoba, kao što su lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Kroz konkretne primjere prijevara, naglasili su važnost da prema nepoznatim osobama trebaju biti sumnjičavi jer počinitelji ovakvog tipa prijevara kod  starijih osoba ”računaju” na njihovu iskrenost, poštenje, kao i naviku ljubaznosti prema svim osobama.

Korisnici doma upoznati su i s modalitetima prijevara starijih osoba na ulici, modalitetima počinjenja drskih krađa te su ih  policijski službenici pozvali da, u slučaju takvih događaja, obavezno obavijeste policiju i pokušaju zapamtiti što je više moguće pojedinosti o počinitelju kako bi pomogli policiji.

U završnom dijelu edukacije okupljeni su dobili savjete kako ne bi postali žrtve prijevare:

  • ne nasjedajte na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda
  • samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih
  • ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično
  • vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak
  • ne nasjedajte na trikove poput  nesvjestice, malaksalosti, bolesti
  • zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.)
  • zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • lopovi i prevaranti u pravilu koriste malo trikova, ali u različitim varijantama: oni mole za pomoć ili manju uslugu, lažno se predstavljaju kao službene osobe ili jednostavno tvrde da vas poznaju.
  • svi ti izgovori služe jednom cilju:  kako bi vas se okralo ili prevarilo stoga ne dozvolite da dođe do toga.

( Foto – PU Istarska )

Pin It on Pinterest