U Puli uspješno provedena nacionalna  akcija „Zasadi stablo, ne budi panj!“

Više od 500 građana prijavilo se za 170 stabala koje Grad Pula donira

Građani koji su dobili potvrdu na e-mail,  preuzimaju sadnice u tehničkom dvorištu Pula Herculaneae, na Valmadama, u dva termina: u petak, 9.12.2022. od 13 do 15 sati  i u subotu, 10.12.2022. od 9 do 14 sati

I ove godine Grad Pula sudjelovao je u akciji sadnje stabala „Zasadi stablo, ne budi panj“ koju  na nacionalnoj razini organizira istoimena udruga. Svojim građanima, Grad Pula  osigurao je 170 stabala, od kojih 100 trogodišnjih maslina, 60 smokvi te 10 sadnica nara.

Za  dodjelu sadnica građani su se mogli prijaviti na e-mail Udruge za zaštitu okoliša “Zasadi stablo, ne budi panj!”  te zatražiti jedno stablo po vlastitom odabiru,  od ponuđenih i dostupnih voćki,  namijenjenih sadnji u njihovim okućnicama i vrtovima. Zahtjeve je bilo moguće podnositi na mail Udruge do 30. studenog 2022. godine, odnosno  do podjele svih dostupnih 170 sadnica.

Građani su  iskazali veliki interes i u vrlo kratkom roku, na mail Udruge zaprimljeno je više od 500 prijava građana.

Svi građani koji su se pravovremeno prijavili i primili  informaciju na e-mail  da su dobili sadnicu, mogu doći preuzeti svoje sadnice u tehničko dvorište Pula Herculaneae, na Valmadama, u dva termina: u petak, 9. prosinca 2022. od 13 do 15 sati  i u subotu, 10. prosinca od  9 do 14 sati. 

Budući da je iskazan iznimno veliki interes, građani koji ne preuzmu dodijeljenu im sadnicu u navedenim terminima, gube pravo na sadnicu i one će se dodjeljivati dalje, onim već prijavljenim građanima, koji nisu dobili sadnicu u prvom terminu. Novi termin podjele bit će određen odmah nakon isteka roka preuzimanja sadnica i saznanja o slobodnom broju sadnica  te će Udruga građanima poslati e-mail s obavijesti o dodjeli sadnice.

Osim podjele stabala voćaka građanima za sadnju u sklopu njihovih okućnica i privatnih vrtova, u okviru akcije sadnje stabala, tijekom narednog razdoblja Grad Pula sadit će stabla i na javnim zelenim površinama –  u zoni Valturske ulice, što će dodatno doprinijeti povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša kao i neposredno utjecati na ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

Podsjećamo, svako novo posađeno stablo postaje dio „obitelji“ od već više tisuća stabala koja su posađena u posljednjih desetak godina na području Pule. Samo je u proteklih godinu dana,  posađeno čak 360 stabala na javnim površinama i više od 600 grmova i trajnica.

Uz prethodno posađena stabala i 170 stabala, koja će posaditi građani u svojim vrtovima u okviru akcije „Posadi stablo, ne budi panj“, kao i još 10-ak stabala koja će uskoro biti posađena na javnim površinama, ukupno će biti posađeno oko 540 stabala na zelenim površinama naše Pule u zadnjih godinu dana.

Odgovori

Pin It on Pinterest