Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

 

Danas se u Domu hrvatskih branitelja povodom obilježavanja Down sindrom Dana održao stručni okrugli stol na temu „Aktivni roditelj – njegujuće roditeljstvo.“

U ime Grada Pule orkuglom stolu je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Ivica Butorac, član pregovaračkog tima DSC-a, otvorio je okrugli stol pozdravivši sve prisutne predstavnike od  Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika Pula, Down sindrom centra Pula, Ministarstva, Istarske Županije, Grada Pule, te  Centara za socijalnu skrb: Pula, Vinkovci, Vukovar, Kaštela, Sesvete, Zaprešić i Rijeka, do roditelja i medija.

Nakon uvoda prikazan je kratki  video Down centra Pula kao model dobre prakse u rehabilitaciji , u kojoj se veliku važnost stavlja na roditelje. U okruglom stolu aktivno su sudjelovali svi predstavnici te složili se da Down centar Pula prednjači u Hrvatskoj po adekvatnoj brizi za osobe sa Down sindromom.

Zamjenica gradonačelnika pozdravila je prisutne, podržala njihove aktivnosti i istaknula kako je Grad Pula prepoznao rad Down centra , te kako je ponosna na aktivnostima, trudu i volji koju ulažu svi, cijela zajednica, da se skrene pažnja na osobe s Down sindromom.

 

Grad Pula prepoznao je potrebu  za pomoćnike u nastavi  i osigurao  ih za 76 –ero djece u školama i 24-ero djece u vrtićima, za djecu kojima je pomoć potrebna.

„Iako sve ove aktivnosti ponekad zahtijevaju izuzetno puno rada i žrtvovanja, zadovoljna i sretna lica djece daju snagu da nastavimo svi zajedno raditi  kako bi osigurali djecu bolju budućnost.“ zaključila je Branka Butorac, ravnateljica Centra .

Centar za rehabilitaciju Down syndrom centar Pula je nevladina i neprofitna ustanova socijalne skrbi osnovana 2005.godine. Prva  i jedina ustanova te vrste u Hrvatskoj a do kraja 2015.god. je u  habilitacijske i rehabilitacijske aktivnosti bilo uključeno više od 360 obitelji iz cijele Hrvatske te preko 50 obitelji iz susjednih država, te se taj broj konstantno povećava.

Pin It on Pinterest