Klub žena IDS-a ministru zdravlja: Nitko nema pravo zadirati u intimu žena

 

PULA – Predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar danas je reagirala u ime Kluba žena IDS-a na potpuno neprimjerene izjave ministra zdravlja Milana Kujundžića, koji je bez ikakve rasprave već najavio da će novi zakon o pobačaju sadržavati restriktivnije odredbe.

– U 21. stoljeću stečena ljudska i građanska prava, a posebice pravo žena na izbor, treba gledati isključivo kao civilizacijsko dostignuće, kazala je Ćakić Kuhar dodajući da je „nedopustiv svaki pokušaj da se reproduktivno zdravlje žena i autonomno odlučivanje o vlastitom tijelu dovodi u pitanje.“

Predsjednica Kluba žena IDS-a podsjetila je ministra da je Ustavni sud donio u ožujku 2017. jasnu odluku da se prekid trudnoće ne smije zabraniti te je naglasio ono što je svim razumnim ljudima bilo jasno: da restriktivni zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje“.

– Zato, apeliram na ministra Kujundžića, da se u novom Zakonu o pobačaju vodi računa isključivo o tome kako poboljšati zaštitu prava žena i njihovo zdravlje, kazala je Ćakić Kuhar naglasivši da svaka žena mora imati garanciju da njeno pravo na izbor i na zdravlje neće biti ugroženo te da se u njezinu intimu neće zadirati.

– Reproduktivna prava, slobodno planiranje obitelji, bez uplitanja vjerskih i radikalnih dogmatika, obilježja su suvremenog i razvijenog svijeta, navela je Sandra Ćakić Kuhar zaključivši kako IDS neće dozvoliti da se Hrvatsku vrati desetljećima unatrag.

Pin It on Pinterest