Pulski festival svjetlosti Visualia održat će se od 13. do 15. rujna

 

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je datum šestog po redu Visualia Festivala koji se održava u Puli od 13. do 15. rujna.

Od četvrtka do subote Pula će zablistati čarobnim sjajem svjetala!

Prema riječima direktora Visualia Festivala Marka Bolkovića, do 1. travnja otvoren je poziv mladim, novim umjetnicima i svima koji se tako osjećaju da se prijave i predstave svoje svjetlosne kreacije i umjetničke instalacije povezane sa svjetlom na prvom festivalu svjetla u Hrvatskoj. “Pokušavamo otvorenim pozivom dati mogućnost svim umjetnicima da do 1. travnja sudjeluju te da njihovi radovi budu predstavljeni širokoj publici u sklopu Visualia Festivala. Prijave su još otvorene, a svi detalji mogu se pronaći na web stranici www.festival-visualia.com. Nadam se da će se uključiti što više mladih umjetnika”, istaknuo je Bolković.

Visualia Festival je prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja svu čaroliju i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti. Sastavni je dio kulturnih manifestacija grada Pule, a organizira ga Udruga Sonitus u suradnji s Turističkom zajednicom grada te brojnim partnerima. Ciljevi festivala su promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te doprinos povećanju kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti i postizanju koristi za zajednicu i društvo.

Važan je i edukativni aspekt budući da je Festival usmjeren na domaće umjetničke i kreativne snage kojima otvara prostor za promociju. Oko Visualia grupe tijekom godina prošlo je dvadesetak umjetnika koji stvaraju i čine nove umjetničke snage kako Festivala tako i grada Pule. Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti i jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla. Trodnevni festival postavlja gradske prostore u drugačije okvire, a privuče oko 10 tisuća posjetitelja kojima pruža nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj pojasnila je da je zadržan termin održavanja Visualia Festivala u rujnu budući da je kandidiran na europske i nacionalne natječaje te se nadaju pozitivnom ishodu i potporama koje će znatno pridonijeti razvijanju programa festivala. I ove godine održat će se noćna atletska utrka “Xica”, što će biti posebno najavljeno. To što u rujnu ranije pada mrak, a što je također važan razlog ostanka na ovom datumu održavanja manifestacije, omogućuje realizaciju svjetlosnih instalacija i ostalih svjetlosnih izvedbi u puno ranijim terminima što posebno odgovara obiteljima s mlađom djecom.

Udruga Sonitus s projektom Visualia Festivala uključila se i u međunarodni EU-projekt koji okuplja 16 partnera iz isto toliko gradova svjetla u Velikoj Britaniji, Portugalu, Nizozemskoj, Sloveniji, Njemačkoj i drugdje u svijetu. “Rezultate očekujemo u lipnju, nadamo se pozitivne jer bi nam to omogućilo da puno više inozemnih umjetnika dođe u Pulu. Projekt traje nešto duže od dvije godine. Na taj način, povezivanjem, Pula bi dobila više, do sada neviđene umjetnike i svjetlosne izvedbe, instalacije”, istaknuo je Bolković.

Predstavnici Udruge Sonitus su već obišli mnoge zemlje partnerice koje imaju slične svjetlosne festivale. Posebna novost je da je UNESCO 16. svibnja proglasio Danom svjetla, što će i Sonitus prigodno obilježiti na njihov jedninstveni način.

Visualia Festival podržavaju Grad Pula, Istarska županija, zaklada Kultura Nova, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Istarske županije, zatim tvrtke Ara electronic, IDD production, Hrvatska poštanska banka, Mijena agencija za digitalni marketing , Medvid produkcija d.o.o. i Arena Hospitality Group. “Zahvaljujem svim partnerima i sudionicima u stvaranju Festivala jer bez njih ne bismo uspjeli realizirati ovako bogat i kvalitetan program”, poručio je Bolković.

Vidimo se od 13. do 15. rujna u Puli na šestoj ediciji Visualia Festivala!

Pin It on Pinterest