Donesene odluke o gradskim priznanjima za 2018. godinu

 

Na jučerašnjoj 7. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule jednoglasno su usvojeni prijedlozi za dodjelu gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima koja će se tradicionalno uručiti na svečanoj sjednici 5. svibnja.

Nagrada Grada Pule dodijelit će se dr. Julijani Franinović Marković, Grb Grada Pule ženskoj klapi Teranke, Povelja Grada Javnoj vatrogasnoj postrojbi Puli i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pula, dok će Povelju počasnog građanina primiti dr. Lorena Lazarić Stefanović.

Vijećnici su sinoć usvojili i Odluku o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području Pule, kao i odluku o odobravanju Programa rada Savjeta mladih za ovu godinu. Usvojen je i Plan gospodarenja otpadom Grada Pule za razdoblje 2017.-2022. godine koji je usklađen sa strateškim i planskim dokumentima Republike Hrvatske, kao i zakonskim okvirom u području gospodarenja otpadom. Vijećnici su usvojili i rješenje o imenovanju ravnateljice Pula Film Festivala, a funkciju će u idućem četverogodišnjem razdoblju obnašati dosadašnja ravnateljica Gordana Restović, jedina kandidatkinja na natječaju. Na razdoblje od četiri godine imenovana je i dosadašnja ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, također jedina kandidatkinja na natječaju. Vijećnici su usvojili i zaključak o prihvaćanju odluke Upravnog odbora NK Istre 1961 o povećanju temeljnog kapitala i izmjeni Statuta čime je tražbina dioničara, većinskog vlasnika kluba Round Midnight ulaganja d.o.o. u iznosu od 27,7 milijuna kuna pretvorena u temeljni kapital društva.

Na aktualnom satu sjednice vijećnik Mirko Jukić (HDZ) upitao je mogu li se po povoljnijim uvjetima gradski stanovi dati na korištenje sve brojnijim policijskim službenicima koji u Istru dolaze iz raznih dijelova Hrvatske kao ispomoć. Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako je upoznat s problemom stambenog zbrinjavanja djelatnika PU Istarske te je o tome nedavno razgovarao i s ministrom Davorom Božinovićem. Dodao je kako je potreban partnerski odnos s Ministarstvom s ciljem da se riješi pitanje dugoročnog zbrinjavanja policajaca po istom principu kao što je dogovoreno s Ministarstvom branitelja za branitelje sa statusom hrvatskih ratnih vojnih invalida.

„Grad Pula ima stambeni fond i gotovo se svi stanovi koriste. Tek se mali broj stanova, njih 10 do 15, ne koristi budući da nemaju uvjete za stanovanje. U Puli postoji i određen broj vojnih stanova koji bi se svakako mogli bolje iskoristiti jer, iako Pula više nije vojni grad, ti se stanovi mogu davati na korištenje isključivo djelatnicima MORH-a“, kazao je pulski gradonačelnik i dodao kako je Grad Pula predvidio dio stanova za stambeno zbrinjavanje kadrova znanstvene i zdravstvene, ali i drugih institucija u kojima postoje deficitarna zanimanja, s ciljem daljnjeg razvoja grada.

Na upit vijećnice Sanje Radolović (SDP-HSU-SDSS-HSLS) o trenutnoj fazi projekta izgradnje pročistača otpadnih voda i njegovoj lokaciji, gradonačelnik Pule Boris Miletić odgovorio je kako je u posljednjih nekoliko godina učinjen velik iskorak po pitanju rješavanja odvodnje. „Pulski zaljev je danas čist i zaštićen zahvaljujući izgrađenom sustavu odvodnje koji prikuplja vode do postojećeg pročistača na Valkanama. Što se tiče lokacije budućeg pročistača, hoće li on biti na Valkanama ili u industrijskom dijelu Luke Pula, potrebno je uzeti u obzir niz parametara i analize koje će odgovoriti na pitanje koja je lokacija optimalna za sljedećih 30, a možda i 50 godina“, kazao je gradonačelnik. Nadovezavši se na postavljeno pitanje, direktor Pula Herculanee Igor Stari dodao je kako je pri kraju idejni projekt nakon čega će uslijediti postupak ishodovanja dozvola za širenje sekundarne mreže.

Sinišu Gordića (SDP-HSU-SDSS-HSLS) zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja azila za životinje te ima li Grad u planu formirati odjel za gospodarstvo. Gradonačelnik Miletić kazao je kako je Grad Pula nedavno formirao povjerenstvo za realizaciju azila te nastavlja sufinancirati udruge i, pored već dodijeljenog poslovnog prostora za njihov rad, razmatra dodjelu još jednog prostora. „Pula ima značajnu proizvodnu tradiciju, od brodogradilišta, tvornice cementa, tvornice stakla i drugo. Pored toga imamo i jako puno malih i srednjih poduzetnika kojima je Grad partner i pomaže u poslovanju kroz niz mjera,“ odgovorio je gradonačelnik.

Pin It on Pinterest