Pula je lider u digitalizaciji javne uprave

 

Grad Pula danas je primjer dobre prakse po pitanju inovativnog i učinkovitog pristupa upravljanja gradom, zbog čega je i prepoznat kao jedan od lidera koji su digitalizaciju uveli u svakodnevno poslovanje javne uprave. Pula je još prije više od 10 godina prepoznala važnost digitalizacije i započela s implementacijom digitalnih rješenja uz pomoć kojih su usluge građanima postale dostupnije i koja su omogućila transparentan uvid u poslovanje i upravljanje gradom. Iz tog razloga, Pula je jedan od prvih „pametnih“ gradova u Hrvatskoj i prvi grad koji se riješio papira, čime digitalizacija dugoročno doprinosi i održivom razvoju.

Ovu je činjenicu potvrdilo i istraživanje Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti o pametnim gradovima u Hrvatskoj koje je u cijelosti prenio i popularni portal gradonačelnik.hr specijaliziran za praćenje rada lokalne i regionalne odnosno područne samouprave. Prema istraživanju, od 128 gradova u Hrvatskoj tek njih 40 razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja koja utječu na poboljšanje kvalitete života i standarda građana.

Članak portala gradonačelnik.hr prenosimo u nastavku:

„Grad koji je po mnogo čemu lider među hrvatskim lokalnim sredinama – Pula, među prvima je započeo i s pametnim rješenjima kojima je pojeftinio, a povećao efikasnost gradske uprave. Pula je još 2007. godine bila prvi grad u Hrvatskoj koji je započeo proces uvođenja elektroničkog poslovanja u svakodnevni rad gradske uprave. Na taj se način smanjila papirnata birokracija, ubrzao se način rješavanja predmeta, a građanima su omogućene znatne uštede vremena i novaca. Sustav se od tada konstantno nadograđuje novim, inovativnim rješenjima. Primjerice, nakon e-Poslovanja uvedene su usluge poput e-Vrtića, odnosno elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće, čime je roditeljima olakšan upis, sniženi su troškovi, a cijeli je proces znatno jednostavniji, pravedniji i transparentniji.

Grad Pula svojim sugrađanima preko usluge e-Račun omogućava mjesečno plaćanje računa za dječje vrtiće, komunalnu naknadu, vodu, plin, potom za otplatu stanova u vlasništvu Grada Pule te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća, pri čemu građani mogu uštedjeti do 70 posto sredstava. Uslugom e-Predmetgrađani mogu u svakom trenutku jasno saznati u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta. S ciljem uključivanja građana u donošenje ključnih odluka u razvoju grada, Pula provodi i e-Konzultacije, a kad je riječ o proračunu kao najvažnijem gradskog dokumentu, Pula pored e-Konzultacijaprovodi i javne tribine po svim gradskim mjesnim odborima. Aplikacijom e-Proračun omogućena je aktivna participacija i olakšana je suradnja s gradskom upravom, a sam proračun bliži je mlađoj populaciji. Tu je i aplikacija pod nazivom Pula na dlanu koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu. Građani svoje sugestije, prijedloge i primjedbe mogu prijaviti i putem aplikacije SmartPula.

Pored navedenih, Grad Pula „pametna“ rješenja koristi i kad je riječ o urbanom razvoju grada. Tako je na najfrekventnijim gradskim lokacijama već godinama dostupna besplatna mreža gradskog interneta PulaFreeAir koja se sustavno razvija, a područje pokrivenosti se konstantno širi. Mreža besplatnog interneta uvedena je i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza Pulaprometa, a besplatno korištenje bežičnog wi-fi interneta omogućeno je i svim posjetiteljima sportskih objekata kojim upravlja gradsko trgovačko društvo Pula sport.

„Uz širenje postojećeg sustava električnih bicikli kao alternativnog načina prijevoza u gradu kojeg smo nazvali Bičikleta, pokrećemo i projekt pod nazivom Pametna ruta 308 čime ćemo povezati centar grada s okolnim prirodnim očuvanim krajolicima i nadovezati se na već umreženi sustav biciklističkih ruta. Projekt je upravo ovih dana započeo postavljanjem pametnih klupa s nadstrešnicama sa solarnim napajanjem punjača za mobilne uređaje i stanicama za punjenje električnih bicikli koje imaju ugrađen priključak s različitim utičnicama za razne vrste električnih bicikli te nosačima za bicikle. Nadalje, s komunalnim poduzećem Pulaparking, razvijamo „smart“ parking aplikaciju kojom će se omogućiti rezervacija parkirnog mjesta na željenom parkiralištu u gradu. Isto tako, radimo i na uvođenju mogućnosti elektroničkog plaćanja niza gradskih usluga i to ne samo za fizičke već i za pravne osobe što će uvelike ubrzati način i omogućiti veću efikasnost naplate. Pri samom kraju smo i s razvojem još jedne inovativne internet aplikacije za pomoć pri odvajanju različitih kategorija komunalnog otpada koja će uskoro biti predstavljena“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Ovdje treba istaknuti i mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja koje financira Europska unija, u sklopu kojeg je Puli kao centru urbanog područja na raspolaganju iznos od 229 milijuna kuna.

„Novi mehanizam omogućit će značajan razvojni iskorak kroz projekte koji se odnose na povećanje kvalitete življenja stanovnika cijelog urbanog područja te na povećanje kvalitete infrastrukture. Konkretno, u planu je obnova i modernizacija javnog gradskog prijevoza što će se ostvariti nabavkom suvremenih ekoloških autobusa i izgradnjom punionice na prirodni plin čime će se doprinijeti boljoj usluzi, ali i očuvanju okoliša. Također, uspostavit će se i poduzetnički inkubator, odnosno edukativni centar za poduzetničko i cijelo životno učenje“, objasnio je Miletić.“

Pin It on Pinterest