Grad Pula pomaže građanima da urede pročelja i krovove

 

Novom Odlukom o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području grada Pule, donesenoj na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Pula želi dodatno potaknuti  suvlasnike da, uz financijsku pomoć Grada, urede i uljepšaju svoja pročelja i krovove zgrada. Sufinanciranje je moguće ostvariti na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, te za uklanjanje grafita sa zgrade i nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza na vanjskim dijelovima građevina koje se nalaze na području cijeloga grada Pule.

Provedbom Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada građani će moći ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i troškovi izvođenja radova) po pojedinoj građevini do maksimalno 75.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 100.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta. U Zonu prioriteta spada Trg Portarata, Ulica Sergijevaca, Clerisseauova ulica, Danteov trg, Forum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole, Flaciusova ulica, Riva, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg Ozad Arene, Istarska, Scalierova i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica. Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100% opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 50.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 70.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta, građani će moći ostvariti za radove obnove detalja.

Za sve građevine unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, sukladno odredbi Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području grada Pule, građani odnosno suvlasnici zgrada mogu ostvariti i pravo na sufinanciranje   izrade projektne dokumentacije, u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja do 4.000,00 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini, koliko se može ostvariti i za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine, u slučaju energetske obnove.

Za radove na zaštiti vanjskih dijelova građevine od grafita na cijelom području grada Pule, građani mogu ostvariti pravo na sufinanciranje do 50 % opravdanih troškova ulaganja na način definiran odredbama Odluke.

U slučaju kada je ulično pročelje u dobrom stanju, predviđena je i mogućnost obnove samo bočnih i dvorišnih pročelja, također za Zonu prioriteta, vidljivih s javnih površina, kao i mogućnost sufinanciranja obnove samo krova građevine, u slučajevima kada na istom postoje iznimno vrijedni detalji i dekoracije. Novost je i mogućnost korištenja pričuve u vidu avansnog plaćanja od strane Grada Pule za razdoblje od najviše 7 godina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana,  čime se na jedinstven način dodatno stimulira i pomaže realizacija programa obnove.

„Uređena pročelja su lice grada i novom gradskom odlukom želi se dodatno sudjelovati u njihovoj obnovi. Pula je po svim pokazateljima sve poželjnija turistička destinacija stoga je  potrebno dodatno oplemeniti povijesnu jezgru tritisućljetnog grada u procesu kojemu će se, ne manje važno, omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta u građevinskom sektoru. Kvalitetnom suradnjom upravitelja nekretnina, gradskih službi, Konzervatorskog odijela i samih suvlasnika zgrada u sinergiji s brojnim uslužnim djelatnostima, novi model sufinanciranja obnove pročelja i krovova planira povući pozitivne rezultate, uvažavajući pritom činjenicu kako je upravo taj dio urbane matrice grada od iznimne važnosti za očuvanje vrijednosti i identiteta Pule. Također očekuje se postizanje učinka kroz postupak obnove i/ ili zaštite od grafita vanjskih dijelova građevina“ stav je Grada Pule koji želi da uređenim, urednim i čistim pročeljima Pula zasja u novom ljepšem izdanju, primjerenom okruženju i razvoju grada.

Pin It on Pinterest