Edukacijama za organizatore do održivih manifestacija u Istri

 

Jedna od smjernica Master plana turizma Istarske županije 2015. – 2025. je razvoj manifestacija, odnosno stvaranje festivala i događaja koji su razlog dolaska u Istru. Upravni odjel za turizam Istarske županije zadnje tri godine provodi niz aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete turističkih manifestacija u Istri. Neke od aktivnosti su edukacije, radionice, panel rasprave na kojima sudjeluju i predaju iskusni predavači i stručnjaci iz tog područja, pa sve do programa dodjeljivanja bespovratnih sredstva manifestacijama.

Prema riječima pročelnice Nade Prodan Mraković edukacija je jedan od koraka u sustavnom radu na podizanju kvalitete manifestacija koje čine važan element turističke ponude Istre.

„Svake godine održava se sve veći broj manifestacija i došli smo do trenutka kada je tržište samo počelo filtrirati manifestacije lošije kvalitete. Edukacijama želimo pružiti podršku organizatorima manifestacija koji žele smislene, kvalitetne i estetski dotjerane manifestacije. Također, značajni su i njihovi društveni i okolišni učinci poput edukacije sudionika o selektivnom sakupljanju otpada te korištenju recikliranih materijala do kvalitetno organiziranog prometa i parkiranja“, istaknula je pročelnica za turizam.

Ove godine, tijekom dva dana održane su cjelodnevne edukacije u Balama i Pazinu namijenjene djelatnicima lokalnih turističkih zajednica, predstavnicima lokalne samouprave i svim ostalim dionicima koji organiziraju ili su uključeni u organizaciju manifestacija na lokalnom nivou. Edukacije je vodila dr.sc. Klara Trošt Lesić, stručnjakinja za menadžment manifestacija i održivi turizam objašnjavajući osnove ekonomije doživljaja, važnosti identifikacije i naglašavanja jedinstvenosti manifestacija, metode preobrazbe pasivnih posjetitelja u aktivne sudionike, strategije oblikovanja programa koristeći se metodom „pričanja priče“. Zašto su doživljaji toliko značajni organizatorima manifestacija? Istraživanjima je dokazano da što su intenzivniji doživljaji sudionika na manifestacijama, to je veća vjerojatnost da će se osoba na nju vratiti.

U programu poticanja turističkih manifestacija u 2018. godini opći ciljevi su bili ravnomjeran razvoj Istre, kao i poticanje cjelogodišnjeg turizma, odnosno organiziranje manifestacija u pred i posezoni. Od posebnih ciljeva, trebalo je zadovoljiti uvjet da manifestacija nije lokalnog već regionalnog ili nacionalnog značaja, da se iz godine u godinu podiže razina kvalitete organizacije. Također, dodatne bodove dobivalo se ukoliko se manifestacija održava ili uključuje više mjesta, odnosno gradova, te da se njome promovira tradicija, autohtoni proizvodi, običaji i vrijednosti.

Uz postizanje prethodno navedenih općih i posebnih ciljeva Programa, posebno se potiču turističke manifestacije s dodanom vrijednošću u pogledu estetike, kvalitete programa i edukativnih sadržaja, koje su usklađene sa lokalnim i regionalnim strateškim dokumentima te koje se odlikuju inovativnošću i kontinuiranom nadogradnjom, primjenom zelenih/ekoloških principa, koje omogućuju kvalitetnu pristupačnost i boravak posjetitelja, a posebno osobama s invaliditetom i koje mogu dokazati dugoročnu održivost provedbe.

Prihvatljivi prijavitelji bili su jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice gradova i općina, javne ustanove, obrti i trgovačka društva.

Temeljem članka 44. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15 i 123/17), članaka 65. i 85. Statuta Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 10/09, 4/13, 16/16, 1/17, 2/17 i 2/18) Župan Istarske županije dana 27. ožujka 2018. godine donosi

O D L U K U

O dodjeli potpora turističkim manifestacijama

 

Prihvaća se prijedlog dodjele potpora turističkim manifestacijama po Programu poticanja turističkih manifestacija u 2018. prema sljedećoj tablici:

Pin It on Pinterest