Pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitao Svjetski dan Roma

 

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. travnja, gradonačelnik Pule Boris Miletić predsjedniku Vijeća romske nacionalne manjine uputio je prigodnu čestitku:

„Uime Grada Pule i svoje osobno,svim pripadnicima romske nacionalne manjinečestitam Svjetski dan Roma koji se tradicionalno obilježava u brojnim krajevima diljem Europe i svijeta.

Pula se ponosi suživotom, različitošću i bogatstvom naših manjina te sam uvjeren u uspješan nastavak naše obostrane suradnje i prijateljstva. Želim vam da se i dalje ugodno osjećate u Puli i Istri, a mi ćemo nastaviti, našim brojnim zajedničkim kulturnim i ostalim programima podizati standard i poticati vidljivost te zastupljenost pripadnika Romske zajednice u našem gradu i regiji.“

Gradonačelnik: Boris Miletić

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na 8. travnja 1971., kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Na tom je kongresu prihvaćen međunarodni naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači “čovjek”, a taj je naziv službeno zamijenio brojne dotadašnje nazive za pripadnike romskog naroda. Službenim jezikom Roma proglašen je romani chib, službenom himnom stara romska pjesma “Gyelem, gyelem” (Idem, idem), a donesena je i odluka o romskoj zastavi, u zelenoj i plavoj boji koje simboliziraju zemlju i nebo te s velikim crvenim kotačem u sredini, simbolom romskih putovanja.

 

 

Pin It on Pinterest