U Japanu svečano obilježena 10. godišnjica bratimljenja Pule i Hekinana

 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u Hirošimi odao počast svim nevinim žrtvama prvog nuklearnog napada u povijesti

Na uzvratni poziv gradonačelnika japanskog grada Hekinana, grada pobratima Pule, delegacija Grada Pule predvođena gradonačelnikom Borisom Miletićem u Japanu je sudjelovala na svečanom obilježavanju 10. godišnjice bratimljenja dvaju gradova.

Svečanost obilježavanja prvog desetljeća suradnje dvaju gradova održana u sklopu proslave 70. obljetnice osnivanja grada Hekinana te je tom prigodom u svom govoru gradonačelnik Boris Miletić istaknuo važnost zajedničke suradnje kazavši kako iako prostorno udaljeni, dva su grada itekako bliska.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Često puta jezik prijateljstva ne čine samo riječi nego i značenja. Pored naših uzajamnih posjeta, u godinama koje su za nama organiziran je čitav niz manifestacija – od izložbi i koncerata, do razmjene naših učenika čime su se naši gradovi i ljudi dodatno zbližili. S tugom se prisjećamo 2011. godine kada su potres i tsunami zadesili Hekinan i regiju Tohoku, a u znak suosjećanja i kako bi pružili podršku svim žrtvama katastrofe, za koju se nadam da se više nikada neće ponoviti, Grad Pula je organizirao manifestaciju dječje solidarnosti. Tijekom godina, naše je prijateljstvo raslo i jačalo na zdravim temeljima, a danas nas veže istinski, partnerski odnos. Grad Pula i cijela regija Istra primjer su suživota, multietničnosti i tolerancije među ljudima u svakodnevnom životu te smo ponosni što zajedno s Hekinanom imamo priliku jačati i promicati temeljne ljudske vrijednosti“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazivši zadovoljstvo što u Puli, gradu koji je preko 9 tisuća kilometara udaljen od Hekinana, od 2015. godine djeluje preddiplomski studij japanskog jezika i kulture, prvi takve vrste u cijeloj Hrvatskoj, a koji je Grad Pula od samog početka podržao.

Uz gradonačelnika Borisa Miletića, svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandrom Matićem te pročelnik kabineta istarskog župana Duško Kišberi.

U sklopu službenog posjeta, pulski je gradonačelnik Boris Miletić posjetio i Hirošimu, prvi grad u povijesti na koji je bačena atomska bomba te je u Memorijalnom parku mira pored vječnog plamena polaganjem vijenaca odao počast svim nevinim žrtvama prvog nuklearnog napada.  

Pin It on Pinterest