Miletić: IDS će podržati Istanbulsku konvenciju jer želimo društvo bez nasilja

 

ZAGREB – Klub IDS-a, PGS-a i RI-a glasat će za ratifikaciju Istanbulsku konvenciju, izjavio je danas u saborskoj raspravi predsjednik IDS-a Boris Miletić. Tom prigodom, poručio je da je „posebno ponosan što je upravo IDS u suradnji s partnerima iz stranaka Glas i Pametno aktualiziranjem ovog pitanje potaknuo Vladu da se Konvencija uputi na usvajanje u Hrvatski sabor“.

– Sprječavanje nasilja nad ženama temeljno je civilizacijsko pitanje i ne smije biti podloga za jeftino stjecanje političkih bodova, poručio je Miletić dodajući da „mi u IDS-u uvijek se beskompromisno zalažemo za zaštitu temeljnih ljudskih prava i smatramo da razina zaštite ljudskih prava nikako ne smije ovisiti o političkim kalkulacijama u određenom trenutku“. Naglasio je da upravo Istanbulska konvencija definira nasilje nad ženama kao ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije te žrtvama nasilja omogućuje istu razinu zaštite u svim europskim državama.

Dodao je kako rast broja ubojstava žena upućuje da zakonske, pravosudne i medijske mjere suzbijanja nasilja nad ženama dosad nisu dale željeni rezultat te je Konvencija ta koja pruža pravi put za izgradnju učinkovitije zaštite i promjenu sustava u borbi protiv nasilja nad ženama.

– Zalažemo se za nultu stopu tolerancije nasilja, stoga je svaki potez koji ide u smjeru zaštite prava žena  neophodno potreban. Nužno je da Hrvatska u svoj pravni sustav ugradi takvu pravnu zaštitu žena kakva postoji u zapadnim zemljama, kazao je predsjednik IDS-a naglasivši da jedino tako možemo  postati moderna europska država kojoj je zaštita ljudskih prava prioritet.

– Iz tog razloga, moramo se oduprijeti retrogradnim stavovima i radikalnoj desnici koja napadom na ovu Konvenciju želi spriječiti da Hrvatska bude u krugu razvijenih europskih zemalja, istaknuo je Miletić te poručio da „trebamo jasno reći kako napadi na Istanbulsku konvenciju nisu izoliran slučaj nego dio jedne šire kampanje ultrakonzervativnih skupina u posljednje vrijeme.“ Ta negativna kampanja ide u smjeru blokiranja i kurikularne reforme, zatim pokušaja da se u Obiteljski zakon unesu odredbe koje ne bi bile prihvatljive niti u 19. stoljeću i tako dalje.

– Mi u IDS-u tome se neprestano suprotstavljamo i to ćemo činiti i dalje!, kazao je predsjednik IDS-a koji smatra da je rasprava o Konvenciji u javni prostor donijela niz nevjerojatnih neistina i manipulacija kojima je cilj diskriminirati i demonizirati sve one koji su na bilo koji način drugačiji.

– Ne radi se tu o različitim vrijednostima i stavovima nego o plasiranju klasične crne propagande čiji je konačni cilj diskriminacija određenih skupina naših građana. Impresivna je i zastrašujuća lakoća s kojom su pojedinci izbacivali banalne i lako provjerljive laži. To neće stati na Konvenciji i s takvim radikalnim i stavovima susretat ćemo se kod svih relevantnih pitanja, od obiteljskog Zakona preko obrazovne reforme i u konačnici kod zakona o pobačaju, kazao je Miletić te na kraju:

– Zato ovim putem apeliram na sve koji Hrvatsku vide kao otvorenu, tolerantnu i naprednu zemlju da budu glasni i da se na svaki mogući način suprotstave restriktivnim, netolerantnim i nazadnim idejama. Nemojmo dozvoliti normalizaciju isključivosti i netrpeljivosti koju šire ultrakonzervativne skupine. To će Hrvatsku vratiti desetljećima unazad.

Na kraju, pozvao je sve saborske zastupnike da glasaju za ratifikaciju ovog dokumenta, koji će nas, uvjeren je predsjednik IDS-a, legitimirati kao modernu državu!

Pin It on Pinterest