SVEČANO OTVORENA NOVA KNJIŽNICA U VODNJANU

 

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, u ponedjeljak 23.04.2018. godine s početkom u 18 sati,u Vodnjanu je održano svečano otvaranje novouređene knjižnice Grada Vodnjana-Dignano. Otvaranju su prisustvovali brojni uzvanici a program su popratili i stanovnici Grada Vodnjana-Dignano, koji su s nestrpljenjem iščekivali trenutak kada će zakoračiti preko praga novouređene knjižnice, koja se sa svoje dugogodišnje adrese na Narodnom trgu preselila u najdužu istarsku Trgovačku ulicu.

Svojim prisustvom svečano otvaranje uveličali su g. Anton Kliman, zastupnik u Hrvatskom saboru, g. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, g. Fabrizio Radin, zamjenik župana Istarske županije, gradonačelnik Grada Vodnjana-Dignano g. Klaudio Vitasović sa suradnicima,zamjenik gradonačelnika Grada Pula-Pola g. Robert Cvek, u ime Talijanske unije g. CorradoGhriraldo, gđa. Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula sa suradnicima, velečasni Marijan Jelenić, uz sve ostale goste, županijske i gradske vijećnike, predstavnike državnih, županijskih i gradskih institucija, udruga i organizacija, te građane Grada Vodnjana.

U pozdravnim govorimaponajviše je istaknut ponos i zadovoljstvo što Grad Vodnjan-Dignano danas ima knjižnicukoja prati suvremene trendove i prilagođava se novim generacijama i postaje mjesto okupljanja, druženja, razmjene znanja i novih početaka. U svojim govorima dotaknuli su se i akcije „Jedan školski sat za knjižnicu“, u sklopu koje je 400 vodnjanskih mališana Dječjeg vrtića – Scuoladell’infanzia „Petar Pan“ Vodnjan-Dignano, Dječjeg vrtića „Zvončica-Trilli“, Osnovne škole Vodnjan – Scuolaelementare Dignano u pratnji odgajateljica i učitelja te djelatnika Gradske knjižnice i čitaonice Pula sudjelovalo u „dječjem lancu“ na način da su iz ruke u ruku jedan drugome dodavali dječje knjige te iste na taj način premjestili u nove prostorije knjižnice, a koja je zaista bila pravi primjer sloge i zajedništva na djelu.

Gradonačelnik Kladio Vitasović izrazio je zadovoljstvo što Grad kontinuirano ulaže u kulturu, za koju smatra da je jedan od temelja razvoja svakog grada, te je obradovao postojeće i buduće korisnike knjižnice najavivši kako će sve do kraja ovog tjedna svim stanovnicima Grada Vodnjana-Dignano biti omogućeno besplatno godišnje članstvo. Iskoristio je prigodu zahvaliti se g. Ivici Poljičku, predstavniku Ministarstva kulture, koje je Gradu Vodnjanu-Dignano za ovaj hvalevrijedan projekt dodijelio 500.000,00 kn nepovratnih sredstava, dok je Grad u svom Proračunu za projekt uređenja knjižnice osigurao 700.000,00 kn. Riječi hvale uputio je i tvrtki Triptih d.o.o. koja je bila zadužena za projektiranje i nadzor, tvrtki Masa d.o.o. koja je izvela sve građevinske radove, Stolarskom obrtu Vinkuran koji je izradio namještaj po mjeri te svima koji su bili uključeni u uređenje interijera, eksterijera i opremanje knjižnice.

„Knjiga je uvijek bila poveznica s prošlosti i zalog za budućnost. Knjižnice su čuvarice kulture, povijesti i baštine. One pomiču granice znanja. Imaju zadaću osigurati pristup znanju svim skupinama naše zajednice, a posebno onih najmlađih uzrasta i upravo smo djeci posvetili jedan kutak u knjižnici gdje će se moći družiti i na kreativan način čitati knjige.“, istaknuo je gradonačelnik.

U nastavku programa učenice 5. razreda OŠ Vodnjan-SE Dignanoizvele su prikladne recitacije, te je velečasni Marijan Jelenić dao blagoslov novouređenim prostorijama knjižnice.

Uslijedilo je svećano rezanje vrpce, uz prisustvo gđe. Nele Načinović i gradonačelnika Vitasovića, a čast da prerežu vrpcu pripala je najmlađem i najdugovječnijem članu knjižnice, odnosno Benjaminu Radmaniću (20 mjeseci) i Lidii Biasiol (91 godina).

Cjelokupni program obogatili su nastupitalentiranih i višestruko nagrađivanih učenika Glazbene škole „Ivana MatetićaRonjgova“, a druženje se nastavilo uz razgled knjižnice, zakusku i podjelu balona najmlađima.

Pin It on Pinterest