Provaljeno u automobile – upozorenje!

Pulska policija traga za nepoznatim počiniteljima, koji su u Puli i Fažani provalili u tri automobila. Naime, u Ulici Kamenjak u Puli, nepoznati je počinitelj, u noći s 23. na  24. rujna provalio u automobil Ford Mondeo, pulske registarske oznake, iz kojeg je otuđio torbu s osobnim dokumentima, čime je oštetio 26-godišnjaka za više stotina kuna. Potom  je u Gundulićevoj ulici u Puli, nepoznati počinitelj provalio u automboil Fiat, pulske regitarske oznake te  otuđio torbicu s nakitom i novcem, čime je oštetio dvoje hrvatskih državljana u dobi od 40 i 41 godine za nekoliko tisuća kuna. Iste je noći, nepoznati počinitelj u Ulici 1. maja u Fažani provalio u automobil VW Sharan, austrijske registarske oznake, iz kojeg je otuđio torbicu s novcem i osobnim ispravama, čime je oštetio 78-godišnjeg austrijskog državljanina za nekoliko tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitet krađa i provala u vozila te mjere koje svatko može poduzeti i tako smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju u poslijepodnevnim i večernjim satima na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova. Najčešći oblik provale u automobile je razbijanjem bočnog stakla i krađe predmeta koje lopov prve uoči ili pronađe u vozilu.
Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potreban nikakav novčani trošak, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Da bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila, PU Istarska savjetuje sljedeće:
•    parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
•    ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
•    kada čak i nakratko napuštate vozilo, isključite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
•    sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
•    ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vozila,
•    kad bacite pogled na vaš parkirani automobil, provjerite vizualno i na susjedov, jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Pin It on Pinterest