Predstavljen bogat program obilježavanja Dana Grada Pule

 

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je bogat program obilježavanja 73. obljetnice Dana oslobođenja i Dana Grada Pule 5. svibnja, Međunarodnog praznika rada 1. svibnja i Dana Europe 9. svibnja.

„I ove godine ova višednevna manifestacija donosi brojna događanja i različite programe namijenjene svim našim sugrađanima. Ukupno je riječ o 48 programa, odnosno 15 programa više nego prošle godine, a očekuje nas čak 23 glazbeno-scenska događaja“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić te je pritom zahvalio brojnim organizacijama, pojedincima i svim sudionicima koji su svojim angažmanom doprinijeli da se na jedan prigodan i dostojanstven način i ove godine obilježi najznačajniji datum novije povijesti Pule.

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić otkrio je kako je u sklopu proslave predviđeno čak šest izložbi među kojima i ona u MMC-u Luka povodom 10. obljetnice bratimljenja između francuskog grada Villefranche-de-Rouerguea i Pule. „Villefranche de Rouergue i Pula gradovi su pobratimi od 2008. godine, a veže nas zajednička antifašistička povijest. Naime, 17. rujna 1943. godine u tom su francuskom gradu mladi hrvatski i bosanski vojnici poginuli kao žrtve nacističkog terora. Povodom tog tragičnog događaja, kipar Vanja Radauš izradio je spomenik koji je trebao biti postavljen u Villefrancheu, no on je ipak postavljen 1955. godine u Puli, u Titovom parku“, kazao je pročelnik Matić i dodao kako će izložba fotografija Duška Marušića Čičija povodom 10. godišnjice bratimljenja biti otvorena u MMC-u Luka 4. svibnja.

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović predstavila je brojna događanja među kojima se naravno ističe tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada 1. svibnja u Šijanskoj šumi. Središnja svečanost obilježavanja Dana oslobođenja – Dana Grada Pule održat će se u subotu 5. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu, a tom će se prigodom tradicionalno dodijeliti gradske nagrade i priznanja. Osim tradicionalnog polaganja vijenaca u Titovom parku, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe 9. svibnja službeno će se otvoriti novi prostori ureda ITU mehanizma urbanog područja Pule u zgradi na adresi Forum 13.

Cjelokupni program dostupan je na službenoj web stranici Grada Pule www.pula.hr u rubrici AKTUALNO.

Pin It on Pinterest