Informatičari i matematičari prezentirali svoje radove i doprinijeli obilježavanju Dana Grada Pule

 

Danas je u Komunalnoj palači održana prezentacija najboljih matematičkih i informatičkih radova s kojima su se učenici osnovnih škola grada Pule pridružili proslavi Dana Grada Pule. Svoje pobjedničke znanstveno istraživačke radove predstavili su članovi Matematičkog društva Istre te Društva informatičara Pula.

Pohvalu na trudu uloženom u izradu ovako složenih radova u kojima na jedan interesantan način prikazuju kako vide svoj grad uputila je Elena Puh Belci zamjenica gradonačelnika Pule i Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

„Zahvaljujem se predstavnicima škola, mentorima, a posebno našim učenicima što su nam i ove godine, povodom Dana Grada Pule, poklonili ove prekrasne uratke. Na ovaj način svake godine imamo priliku vidjeti Pulu na jedan drugačiji, poseban način, a to je kroz dječje oči. Vjerujem da ćemo u budućnosti napraviti jednu veliku smotru svih vaših radova“ istaknula je Puh Belci.

Napredak u radu koji se iz godine u godinu nazire pohvalila je i pročelnica Krizmanić Marjanović. „Ugodno sam iznenađena vašim razvojem i rastom. Svake godine imate sve bolje i kvalitetnije projekte što znači da ćete jednoga dana vaše znanje znati primijeniti u poslu kojim ćete se baviti“ kazala je Krizmanić Marjanović te još jednom zahvalila svima na iznimnom trudu u izradi svojih radova a koji predstavljaju poseban poklon gradu.

Cilj ovog natjecanja je potaknuti mlade na kreativno promišljanje te primjenu matematike i informatike u svakodnevnom životu.

Nagrade i priznanja najuspješnijim informatičarima i matematičarima uručila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Pobjednici 12. informatičkog natjecanja „Pula – moj Grad“ u kategoriji digitalni crtež su Dora Vuković iz OŠ Tone Peruška, drugo mjesto pripalo je Demetri Cerović iz OŠ  Giuseppina Martinuzzi, a treći je bio Marko Liverić iz OŠ Veli Vrh.

U kategoriji kratki film najbolje radove napravili su učenici Osnovne škole Vidikovac i to redom: Luka Ražem, Noa Pavlinović i Diego Križanac.

Za najoriginalniji animirani film i animaciju proglašen je uradak Dore Mitić iz OŠ Stoja. Drugo mjesto pripalo je Eni Frajković iz OŠ Šijana koju pohađa i Karlo Kramar dobitnik treće nagrade u toj kategoriji.

Ove je godine na natjecanje pristiglo 147 radova i to 106 digitalnih crteža, 10 kratkih filmova i 31 animacija i animiranih filmova . Kriteriji za ocjenjivanje bila je  originalnost, cjelovitost, tehnička složenost i dojam.    

Kako Pulu vide okom matematike putem svojih radova ispričali su učenici OŠ Vidikovac, Veruda i Šijana koji su svoje uratke predstavili nakon informatičara.

Projekt „Pula +“ je smotra malih znanstveno-istraživačkih radova učenika osnovnih  škola grada Pule,  čiji je smisao pokazati kako učenici vide svoj grad/ zavičaj okom i srcem matematike, kako primjenjuju i povezuju naučeno i kako otkrivaju svoj grad/zavičaj kroz njegovu povijest, kulturu, umjetnost, arhitekturu, književnost i jezike. 

Timovi učenika prezentirali su najbolje matematičke projekte.

Matematički rad „Becimat“, OŠ Vidikovac prezentirali su učenici Manuel Lenić, Ivor Savanović, Bojan Pašić, Samantha Zuban, Iva Rabar; „Istra regija maslinarstva- mali maslimatičari“ prezentirali su učenici OŠ Veruda i to Luka Pahljini, Jelena Bojović, Adriana Pirović Vareško, Masimo Šegota, Larisa Putigna; „Prvi let“ rad učenika OŠ Šijana predstavili su Lorna Milošević, Karlo Kramar, Nikolina Bižanović, Stjepan Vujica, Roko Kuzmanović, a rad „Uokolo pulskog Kaštela“ prikazali su Klara Floričić, Lucija Pejković, Sara Kutić, Marko Tešija i Luka Ražem učenici OŠ Vidikovac.

„Izuzetno mi je drago što škole i Grad na ovakav način omoguću da se pokaže rad i trud naše djece što je dobar motivator za daljnji rad“ naglasila je Puh Belci i za kraj još jednom zahvalila djeci, učiteljima i mentorima na postignućima i uspjesima  kojima se tradicionalno doprinosi proslavi Dana Grada Pule.

Pin It on Pinterest