U Puli bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 2018.

 

Grad Pula i ove godine se priključio obilježavanju Europskog tjedna i Dana Europe za što je u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct (EDIC) Pula, Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre pripremio bogati program te brojne manifestacije.

„Europski tjedan prilika je da se prisjetimo da živimo u Europi bez granica, u Europi u kojoj se baštine uključivost, tolerancija, multikulturalnost, jednakost i nediskriminacija, temeljne europske vrijednosti koje su osnova zajedničkog identiteta te sastavni dio našeg europskog načina života“ istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić pritom nadodavši kako Europa ujedno i pruža brojne benefite kroz sufinanciranje raznih projekata putem bespovratnih EU sredstava. Grad Pula već je uvidio i spoznao prilike koje EU projekti pružaju te upravo uz njihovu pomoć još se brže i kvalitetnije razvija u smjeru suvremenog i modernog grada po mjeri svih stanovnika. „Za Pulu, grad koji obiluje kulturnim spomenicima i počiva na bogatoj povijesti, posebno je važna 2018. godina koja je na razini Europske unije proglašena godinom kulturne baštine. Ove se godine poseban naglasak stavlja na baštinu koja nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti te nudi jedinstvenu priliku i poticaj svim građanima, a posebno mladima, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu.“ zaključio je Miletić te ujedno pozvao sve da se pridruže obilježavanju Europskog tjedna.

Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započinje već tradicionalnom centralnom manifestacijom u subotu, 5. svibnja 2018. u vremenu od 9.00 do 12.00 sati na Gradskoj tržnici Pula  gdje će se uz prigodni program svečano obilježiti Dan Europe 2018. godine.

Program se nastavlja i u utorak, 8. svibnja kada će u organizaciji Politehnike Pula biti predstavljen pilot projekt pod nazivom „Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education in sectors of Innovation & Smart Specialization – DYNAMIC“ financiran putem  Erasmus+ EU programa. Riječ je o projektu dualnog obrazovanja koji podrazumijeva studiranje uz stjecanje teorijskih znanja na visokoškolskim ustanovama te praktičnih znanja i vještina u poduzećima tijekom nastavnog procesa.

Bogat program povodom Europskog tjedna nastavit će se na Dan Europe, u srijedu, 9. svibnja na pulskom Forumu svečanim otvorenjem novih prostora na adresi Forum 13/III gdje će biti smještena dva odsjeka – Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje te novoustrojeni Odsjek za provedbu ITU mehanizma. Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine.

Na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli u četvrtak, 10. svibnja održat će se okrugli stol “Uspješnost korištenja ESIF-a“ na kojemu će biti govora o projektima iz ESI fondova u Istarskoj županiji, te o poteškoćama s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

Proslava europskih vrijednosti nastavlja se i lipnju, kroz Festival multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije povodom proglašenja 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine. Festival se održava u svrhu promocije istarskog kulturnog bogatstva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni   s ciljem međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu. U sklopu programa festivala, nacionalne manjinske zajednice s područja Istre predstavit će literarna bogatstva, likovne i umjetničke radove, narodne nošnje, nacionalna jela te ostala nacionalna obilježja.

Da se prisjetimo, svake se godine diljem Europske unije obilježava Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova u Francuskoj tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva. Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve europske institucije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Letak u prilogu:

http://www.pula.hr/site_media/media/uploads/posts/attachments/Informativni_OKVIRNI_Program_Europski_tjedan_2018._-_EDIC_Pula-Pola_2.pdf

 

Pin It on Pinterest