U Puli započeo bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe

 

Jutros je na trgu pokraj Gradske tržnice Pula svečano obilježen Dan Europe 2018. godine, kojim je započeo bogat program obilježavanja Europskog tjedna u Puli. Ovogodišnji program zajednički organiziraju Grad Pula-Pola i Informacijski centar Europe Direct (EDIC) Pula-Pola u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre.

Građani su u velikoj broju iskoristili ugodno i sunčano vrijeme te su se pridružili obilježavanju koje se odvijalo na tri posebna informativna štanda na pulskoj Gradskoj tržnici. Na informativnim štandovima djelatnici Grada Pule-Pola, Informacijskog centra EDIC Pula-Pola, Istarske županije, Istarske razvojne agencije i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, družili su se s građanima te ih informirali o brojnim EU temama, dijelili prigodne EU promotivne materijale te brojne EU publikacije, a sve kako bi građanima Istarske županije približili vrijednosti Europske Unije te ih upoznali s benefitima kroz sufinanciranje brojnih projekata u Puli i Istarskoj županiji putem bespovratnih EU sredstava. Ova godina, ujedno je Europska godina kulturne baštine kojom slavimo multikulturalnost i međusobno uvažavanje kroz jačanje suživota koje je u središtu europskog načina života. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.

Bogat program povodom Europskog tjedna nastavit će se u utorak, 08. svibnja 2018. godine,  u organizaciji Politehnike Pula, gdje će bit predstavljen pilot projekt pod nazivom „Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education in sectors of Innovation & Smart Specialization – DYNAMIC“ financiran putem  Erasmus+ EU programa. Riječ je o projektu dualnog obrazovanja koji podrazumijeva studiranje uz stjecanje teorijskih znanja na visokoškolskim ustanovama te praktičnih znanja i vještina u poduzećima tijekom nastavnog procesa.

U srijedu, 09. svibnja 2018. godine, na sam Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom program će započet polaganjem vijenaca u Titovom parku, a bogat program nastavit će se na pulskom Forumu, u organizaciji Grada Pule-Pola, svečanim otvorenjem novih prostora, na adresi Forum 13/III gdje će biti smještena dva odsjeka – Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje te novoustrojeni Odsjek za provedbu ITU mehanizma. Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine.

U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli, održat će se okrugli stol “Uspješnost korištenja ESIF-a“ na kojem će sudjelovati predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave. Na okruglom stolu bit će govora o projektima iz ESI fondova u Istarskoj županiji, te o poteškoćama s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

Proslava europskih vrijednosti nastavlja se i lipnju, kroz Festival multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije povodom proglašenja 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine. Festival se održava u svrhu promocije istarskog kulturnog bogatstva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni   s ciljem međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu. U sklopu programa festivala, nacionalne manjinske zajednice s područja Istre predstavit će literarna bogatstva, likovne i umjetničke radove, narodne nošnje, nacionalna jela te ostala nacionalna obilježja.

Foto galerija na linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=1508245135954230

 

Pin It on Pinterest