Predstavljen projekt “Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti!”

 

Projekt „Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti!“ u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola Centar, „Giuseppina Martinuzzi“ i Vidikovac predstavljena je u povodu Dana grada Pule, 7. svibnja 2018. u dvorani Središnje knjižnice.

Okupljene učenike koji su sudjelovali u projektu pozdravile su ravnateljica Knjižnice Nela Načinović i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci, koja je pohvalila ovaj projekt koji iz godine u godinu raste uz nadu da će se nastaviti provoditi, potičući djecu i mlade da promišljaju o svom gradu.

Djeca koja su sudjelovala ukratko su predstavila svoje dojmove i radove, a svi stripovi nastali u radionici mogli su se razgledati na mini izložbi u dvorani.

„Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti!“ projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula, koji je proveden u suradnji s pulskim osnovnim školama Centar, Vidikovac i „Giuseppina Martinuzzi”. Osmišljen je na način da kroz niz radionica potakne učenike na razvijanje sposobnosti vrednovanja povijesnih lokaliteta i kulturnog nasljeđa.

U radionicama izrade stripa sudjelovali su učenici 2. d razreda OŠ Vidikovac s učiteljicom Danijelom Piralić, 2. b razreda OŠ-SE “Giuseppina Martinuzzi” s profesoricom Teanom Tomažin te 2. a i 2. b razreda OŠ Centar s učiteljicama Ivanom Ruba i Koraljkom Grenko, a u radionicama pisanja kratke priče učenici 4. a i 4. b s učiteljicama Nikolinom Catela Bošnjak i Mirjanom Janko te učenici 5. a i 5. b razreda OŠ-SE “Giuseppina Martinuzzi” s profesoricom Teanom Tomažin.

Budući sa su djeca bila aktivni sudionici projekta, osuvremenjen je sadržaj iz povijesti i kulture da bi se potaknulo mlade naraštaje na čitanje, učenje i kreativno izražavanje i stvaranje, kroz upoznavanje baštine lokalne zajednice, njezine povijesti i kulture.

Po završetku radionica izrađena je e-brošura „Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti!“s odabranim radovima koja će se moći preuzeti na stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Pula (www.gkc-pula.hr), a knjižničarkama OŠ Centar, Vidikovac i “Giuseppina Martinuzzi” uručeno je po 5 otisnutih primjeraka za školske knjižnice.

Ovaj projekt nastavak je projekta „Mladi za mlade – Gladijator u tramvaju“, proveden 2015./2016. godine, čiji je rezultat e-slikovnica „Pulska (pri)povijest“, s ciljem da se kroz niz radionica (crtanje stripa i pisanje kratke priče) za učenike drugih, trećih, četvrtih i petih razreda osnovne škole kreirati priču o Puli kroz već postojeću „Pulsku (pri)povijest“ te motivirati učenike na stvaralaštvo i istraživanje, na razvijanje kreativnosti i mašte.

Projekt se nastavlja radionicama za učenike 3. razreda osnovne škole jer su zavičajna nastava i zavičajni projekti ključne aktivnosti koje će produbiti razumijevanje kulturne baštine i kulture zavičaja u cjelini te motivirati djecu i mlade da se samostalno uključe u stvaranje vlastite slike lokalnoj zajednici kojoj pripadaju, o zavičaju koji ih okružuje, ali i domovine u cijelosti. Stvarajući edukativni materijal koristeći vlastita iskustva, želje i potrebe svoja znanja prenose svojim vršnjacima te na taj način pridonose očuvanju tradicije, kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Pin It on Pinterest