12. akcija Moj kažun – La mia casita počinje 11. svibnja u Vodnjanu

 

Na današnjoj konferenciji za medije najavljena je dvanaesta po redu akcija “Moj kažun – La mia casita” koja će se održati od 11. do 26. svibnja 2018. godine na području Vodnjanštine.

Važnu manifestaciju, koja njeguje kulturnu baštinu i nasljeđe ovoga kraja, pokrenuo je Grad Vodnjan-Dignano još 2007. Godine. Vrlo brzo manifestacija biva prepoznata od strane brojnih posjetitelja i sudionika koji svake godine posjećuju akciju u sve većem broju.

„Vrijednost ove manifestacije je itekako velika, a rezultati su vrlo vidljivi kroz brojke koje svake godine rastu. Akcijom je postignuta promocija lokalne baštine, osvještavanje stanovnika o ovim kulturnim vrijednostima i o čuvanju istih, a maksimalno se ulaže i u educiranje mlađih naraštaja. Što se brojki tiče, sad već govorimo o više od 200 obnovljenih kažuna i odazivu na akciju, koji već prije objave, biva doslovno overbukirana posjetama, sudjelovanjima na radionicama i šetnjama ovim prekrasnim krajem koji krije oko 2.000 kažuna,“ rekao je u uvodnim riječima gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Uz gradonačelnika, o akciji su govorile i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Nensi Giachin Marsetič i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Moira Drandić Pauro.

Manifestacija će trajati sve do 26. svibnja, a obilježit će je brojne aktivnosti i događaji vezani uz promociju i obnovu kulturne baštine istarskih kažuna i suhozida. Kako se svake godine mijenja lokalitet gdje se održavaju glavne aktinosti, tako vas i ove godine očekujemo na lokaciji Batvač/Valmadorso kod crkve Sv. Foške, a dio aktivnosti kreće i s Info pointa na lokaciji Parka kažuna.

Već u petak, 11. svibnja kreću „Štorije iz kamena“ koje nude vožnju s vlakićem i atraktinvi igrokaz uz Fra Pierina, Juštinu, Bepa i Toneta. Besplatnu vožnju vlakićem i igrokaz možete uživati uz obveznu predhodnu rezervaciju na e-mail nensi.giachin@vodnjan.hr ili telefone 052 535 953 i 052 535 961. Vlakić kreće s lokacije Crkve Sv. Foške (Batvači, Peroj).

“Štorije iz kamena možete guštati subotom u 10 i u 17 sati, a zbog velikog interesa molimo vas da svakako rezervirate svoje mjesto mailom ili na telefone 052 535 953 i 052 535 961. Svaki tjedan krasit će program vikendom koji će biti vrhunac tjedna, tako je i 13. svibnja kad se održava 4. Festival zdravog života na Stanciji Guran, sve informacije i rezervacije potražite na broj mobitela 0917881390. Za drugi vikend važno je istaknuti „Bumbarbike maraton“ u organizaciji TZ Vodnjan i obilježavanje Dana obitelji u organizaciji DND-a Vodnjan, a za zadnji vikend, 26. svibnja posjetite Dan ulja i vina na Narodnom trgu u Vodnjanu. Ono što nas iznimno veseli je koncert na lokaciji Tri kažuna koja će tako zaživiti kao koncertni prostor s prvim koncertom Massima Savića,”istaknula je Giachin Marsetič.

Osim na novoj lokaciji, ovegodine se družimo i u Parku kažuna u Vodnjanu, gdje će se održavati radionice: osnovni tečaj suhograditeljstva uz stručno vodstvo Branka Orbanića.
Radionice će se održavati subotom s početkom u 9 sati i trajat će do 13 sati. Sudionika će moći biti maksimalno 15, a svatko od njih proći će teorijski dio, praktični dio te dobiti majicu akcije, skriptu o suhogradnji i diplomu. Za sudjelovanje na radionici potrebno se prethodno upisati putem tel. 052 535 953 ili e-maila: nensi.giachin@vodnjan.hr
Kotizacija za sudjelovanje na radionici je 50,00 kn po polazniku.

Pročelnica za gospodarstvo Drandić Pauro najavila je besplatan koncert Massima na lokaciji Tri kažuna koji će se održati 25. svibnja. Ovaj koncert dio je projekta koji je sufinanciran iz EU projekta YouinHerit, a provodi se u sklopu INTERREG Central Europe programa. Cilj ovog EU projekta je poboljšanje kapaciteta regija za korištenje i upravljanje kulturnom baštinom i starim običajima i zanatima na inovativan način kroz uključivanje mladih. Koncertom se želi privući što veći broj posjetitelja, prvenstveno mladih, kako bi ih se upoznalo sa projektom, te kako bi sve svim posjetiteljima mogle predstaviti radionice namijenjene mladima i mladim proizvođačima maslinovog ulja koje će se održati u renoviranom objektu „Javne vage“ u Vodnjanu. Sve informacije o radionicama, i o samom projektu Youinherit moći će se dobiti putem Youinherita štanda koji će biti postavljen na ulazu lokacije koncerta.

„Grad Vodnjan-Dignano, je jedan od partnera na projektu YouInHerit, a ostali partneri na projektu su iz Poljske, Mađarske, Slovenije i Italije. Jedna od glavnih aktivnosti ovog projekta je izvedba rekonstrukcije objekta „Javne vage“, koja postaje Centar za obuku mladih maslinara. Ova aktivnost predstavlja inovativan primjer kompleksne iskoristivosti objekta kulturne baštine, kojom se dionici, posebice mladi poljoprivrednici, povezuju u fazama planiranja, realizacije i korištenja istog. Trenutnu se odvijaju građevinski radovi na objektu, te završetak istih predviđen je u rujnu 2018. godine. Vrijednost rekonstrukcije „Javne vage“ iznosi oko 400.000,00 kuna,“ predstavila je kompletni projekt pročelnica Moira Drandić Pauro.

Vjerujemo da će bogat ovogodišnji program akcije Moj kažun – La mia casita zadovoljiti svačiji ukus jer nudi doista nešto za sve uzraste i generacije, a konačan cilj očuvanja kulturne baštine i upoznavanja Vodnjanštine doista postaje jedno čarobno putovanje. „Moj kažun – La mia casita“ je akcija koja se maksimalno zalaže za edukaciju djece i odraslih o važnosti obnove kažuna i suhozida. Akcija značajno uspijeva u kreiranju novog kulturno-turističkog proizvoda te sadržaja koji omogućavaju produljenje turističke sezone. Stvarajući preduvjete i nove sadržaje omogućava se promoviranje kulturnog turizma, doprinosi očuvanju etnološkog i povijesnog nasljeđa.

Više o manifestaciji te sve informacije vezane uz program akcije „Moj kažun – La mia casita“ možete pratiti i na Facebook društvenoj mreži (profil: „Moj kažun – La mia casita“).

Kontakt za informacije:

Nensi Giachin Marsetič – 052 535 953 / 099 219 63 32

Pin It on Pinterest