Krenule edukcije povodom uvođenja građanskog odgoja u istarske škole

 

U Osnovnoj školi Šijana danas je krenula edukacija profesora deset istarskih osnovnih škola koje će u školskoj godini 2018/2019. eksperimentalno uvesti građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost.

„Iznimno me veseli činjenica što je upravo Osnovna škola Šijana, kao jedina škola s područja grada Pule, odabrana da sudjeluje u pilot projektu građanskog odgoja“ istaknula je na samom početku današnje edukacije zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja je nadodala kako se Šijana do sada potvrdila kao škola koja provodi niz izvannastavnih aktivnosti i kvalitetnih programa koji uključuju veliki broj djece. „Smatram da je nastavni program građanskog odgoja neophodan u školama, jer se njime svu djecu, a posebice onu petih i šestih razreda kojima je i program namijenjen podučava društvenim i ostalim građanskim vrijednostima“ naglasila je Puh Belci pritom nadodavši kako Grad Pula djeci već nudi platforme u vidu Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma kroz koje se mogu savladati navedene vrijednosti.

Ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović najprije se zahvalila osnivaču, Gradu Puli, na bezuvjetnoj potpori pri privođenju programa značajnih za sve učenike škole, kao i svim svojim djelatnicima na dobrovoljnom uključivanju u provedbi. „Upravo smo za njih danas organizirali edukaciju u nekoliko modula koju će provesti stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja, Centra za mirovne studije te GONG-a“ kazala je Tomljanović pritom nadodavši kako će na taj način učitelji dobiti kvalitetne smjernice te gotove materijale potrebne za predavanje.

Od škola kojima su osnivači gradovi uz OŠ Šijana u pilot projekt uključene su i osnovne škole iz Rovinja i Pazina, Umaga te talijanska osnovna škola Bernardo Parentin iz Poreča te još pet škola kojima je osnivač Istarska županija, Vodnjan te Barban, Krnica, Potpićan i Žminj. Time je Istarska županija, uz Primorsko – Goransku, postala druga županija koja će u novoj školskoj godini uvesti Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost.

Pin It on Pinterest