Međunarodni dan obitelji, 15.- svibnja 2018.

 

Međunarodni dan obitelji, 15.- svibnja 2018.

-proglašen od strane Ujedinjenih naroda još 1089. godine, a u svijetu je prvi puta obilježen 1994. godine, pod sloganom „da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“. Ovaj dan obilježava se kao odraz značaja kojeg međunarodna zajednica, pa tako i Grad Pula,  pridaje obitelji, kao temeljnoj jedinici društva.

Program obilježavanja (kronološki):

-13.05.2108. (nedjelja) od 9,30 do 13 sati– „“ZAJEDNIČKO DRUŽENJE U PRIRODI – za djecu i roditelje“ – višegodišnja tradicionalna aktivnost Obiteljskog centra u kojoj promičemo zajedništvo i igru u prirodnom okruženju. Ove godine, za ovu aktivnost odabran je prostor Srednjevjekovnog tematskog parka Sanc. Michael – Raponji-Svetvinčenat. Aktivnost je sufinancirana sredstvima IŽ, a osoblje tematskog parka sponzoriralo je veći dio ulaznica.

-15.05.2018. Okrugli stol „SOLIDARNOST U OBITELJI I ZAJEDNICI“, od 11 do 13 sati, u Puli, u prostoru Komunalne palače (Trg Forum 1).

Organizatori: -Grad Pula – Vijeće za prevenciju kriminaliteta, Centar za socijalnu skrb Pazin-Podružnica OBITELJSKI CENTAR; moderatorica: Ines Puhar

Ciljevi: upoznavanje s aspektima solidarnosti u samoj obitelji, kao i prema potrebitim članovima obitelji od strane različitih subjekata i organizacija; također, upoznavanje s pravnim aspektima različitih humanitarnih akcija usmjerenih prema obiteljima i potrebitim članovima.

-15.05.2018. Panel rasprava „POMOĆNICI U NASTAVI – KLJUČNE OSOBE U INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU“ OD 14 DO 16 SATI, U Pazinu, Spomen dom; organizatori: Gradovi Pazin i Pula, Istarska županija i Centar za socijalnu skrb Pazin-Podružnica OBITELJSKI CENTAR; moderatorica: Danijela Ustić; Ciljevi: predstavljanje dosadašnjih iskustava pomoćnika u nastavi i osvrt na poteškoće vezane za njihovo uključivanje u obrazovni proces.

-20.05.2018. od 9 do 12 sati, „REKREATIVNE AKTIVNOSTI U PARK ŠUMI ŠIJANA“, u povodu Dana zdravih gradova i Međunarodnog dana obitelji; organizatori:  Udruga kineziologa Pula, a partneri: Grad Pula, savjet mladih Grada Pule, Centar za socijalnu skrb Pazin-Podružnica OBITELJSKI CENTAR, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Društvo Naša djeca Pula, Natura Histica. Program uključuje brojne rekreativne aktivnosti prilagođene uzrastu djece i drugo.

 

„OBITELJ U CENTRU“ – Deset godina kontinuiranog rada Obiteljskog centra u Puli

 Ove godine u svibnju navršava se 10 godina otkako je Obiteljski centar otvorio svoja vrata građanima Pule i Istarske županije, još 2008. godine.

Tadašnja ustanova „Obiteljski centar Istarske županije“ bila je osnovana u lipnju 2007. od strane nadležnog ministrarstva za obitelj, uz veliku podršku i u suradnji Grada Pule i Istarske županije.

Promjenama Zakona o socijalnoj skrbi, djelatnost ustanove nastavljena je u sklopu Centra za socijalnu skrb Pazin (prethodno kraći period u sklopu CZSS Pula), pod nazivom: Podružnica Obiteljski centar, u Puli, od 2014. godine.

Osnovna misija Obiteljskog centra je stvaranje pozitivnog okruženja za obitelj u zajednici, te smo u skladu s time, uz našu osnovnu djelatnost OBITELJSKOG SAVJETOVALIŠTA, osmišljavali i provodili brojne programe usmjerene djeci, mladima i obiteljima.

S ponosom ističemo da smo, unatoč organizacijskim promjenama, zadržali našu djelatnost i ostali ekipirani kao tim. U Obiteljskom centru u Puli radi ukupno 6 djelatnica, a za provedbu programa uključivani su brojni vanjski suradnici.

U odnosu na ostale županije, ovaj je Obiteljski centar, sudeći prema programskim aktivnostima i uključenost u zajednicu, jedan od razvijenijih u Hrvatskoj.

U proteklih 10 godina, usluge Obiteljskog centra koristilo je gotovo 10.000 građana, bilo da se radi o uslugama savjetovanja, ili o sudjelovanju u brojnim ciklusima grupnih aktivnosti i radionica. Napominjemo da broj korisnika koji su sudjelovali u različitim jednokratnim aktivnostima (tribine, okrugli stolovi, predavanja, edukacije, skupovi…) nadilazi ovu brojku.

Usmjereni smo i nadalje podršci obitelji kroz osnaživanje roditeljskih kompetencija, podizanje razine ljudskih prava, naročito prava djece, podršci i razvoju različitih programa usmjerenih djeci, mladima i obiteljima.

Zahvaljujemo se svim našim korisnicima na povjerenju, zahvaljujemo se na podršci lokalnoj zajednici i predstavnicima medija, koji su, naročito u našim prvim godinama, doprinijeli našoj vidljivosti i dostupnosti naših usluga!

Pin It on Pinterest