Župan Flego: Planirajući proračun EU, dugoročno planiramo budućnost Europe

 

Glavna tema jučerašnjeg 129. Plenarnog zasjedanja Odbora regija (OR), u Bruxellesu, je bila rasprava o prijedlozima dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027., na kojoj je sudjelovao i istarski župan Valter Flego.

Članovima Odbora regija se obratio europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger, koji je ujedno želio čuti mišljenja i sugestije predstavnika regija. Naime, prijedlog novog europskog proračuna predviđa rezove u financiranju regionalnog razvoja, ali i smanjenje financiranja poljoprivrednika čemu se OR glasno protivi.

Priliku da povjereniku Oettingeru iznese svoje viđenje buduće financijske konstrukcije EU dobio je i župan Flego. Upravo je takvu praksu, župan ocijenio kao vrlo važnu smatrajući da je ona dokaz kako EU poštuje načelo supsidijarnosti te želi čuti glas regija.

Planirajući proračun EU, dugoročno planiramo budućnost Europe. Zato je važno da imamo jasne ciljeve i da zajednički njima težimo. Proračun 2021.-2027. treba biti usmjeren na jačanje Europske unije, a za još jaču EU potrebne su nam jake države članice“, istaknuo je istarski župan i dodao:

Od presudne je važnosti, stoga, povećati sredstva za Kohezijsku politiku. Upravo politikom solidarnosti smanjuju se razlike između država članica i njihovih regija. Kohezijska politika ima jasnu dodanu vrijednost u stvaranju radnih mjesta, ali i ulaganje u mlade, cjeloživotno obrazovanje, istraživanje i znanost. To je smjer u kojem vidimo napredak Unije“.

 Župan Flego je, također, naglasio važnost poljoprivredne politike koju, ne treba smanjivati, posebno ne u dijelu ruralnog razvoja jer upravo takvi projekti pružaju priliku manje razvijenim sredinama.

„Proračun mora biti usmjeren na politike koje doprinose jačanju solidarnosti, smanjenju razlika među članicama, kao i daljnjem gospodarskom rastu. Upravo je to uloga kohezijske i poljoprivredne politike za koje treba pronaći dodatna sredstva. Rezultati iz prethodnog razdoblja potvrđuju da su navedene politike itekako učinkovite“, zaključio je župan Flego.

U sklopu Plenarnog zasjedanja održana je i rasprava s europskim povjerenikom za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem o tome kako kulturne politike mogu ojačati europski identitet.

Pin It on Pinterest