Sponza: Potrebno je obnoviti rad istražnog povjerenstva za Agrokor

 

ZAGREB – Na inicijativu oporbe, sinoć se u Saboru raspravljalo o mogućnosti ponovnog uspostavljanja istražnog povjerenstva za Agrokor. Tom je prigodom, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza naglasio da je IDS od samog početka podržao osnivanje saborskog istražnog povjerenstva.

– Kada smo podržali osnivanje saborskog istražnog povjerenstva jasno smo rekli da građani trebaju znati istinu te da zaslužuju odgovore na to što se uistinu događalo i događa u vezi koncerna Agrokor, kazao je Sponza.

Istaknuo je da IDS od samog početka ukazuje na netransparentnost vođenja postupka i na netransparentnost izvješćivanja javnosti, jer gotovo sve što se doznaje – doznaje se iz medija.

Saborski zastupnik IDS-a smatra nedopustivim da se nedozvoljeni aranžmani otkrivaju postepeno i to tek uz veliki pritisak javnosti, kao i nas iz opozicije.

– Taj obrazac ne  komuniciranja a na tako važnu temu, poput gospodarske bombe Agrokora, doveo je do toga da su građani sve više i više zbunjeni, naveo je Sponza dodajući također:

– Vrlo problematična činjenica jest izostavljanje iz Zakona odredbi o sukobu interesa, što dodatno baca mrlju na čitav proces. Izrečena izlika da je to propušteno zbog kratkoće vremena, ni na koji način ne može biti opravdanje.

Stoga očekuje da nadležne državne institucije utvrde sve činjenice oko legalnosti vođenja dosadašnjeg postupka.

– Obzirom da je riječ o jako važnom pitanju za hrvatsko gospodarstvo, od samog početka naglašavali smo, a naglašavamo i danas da iz situacije s Agrokorom moramo izvući pouke na temelju kojih trebamo jedanput i zauvijek napustiti dosadašnji model političkog i ekonomskog funkcioniranja države koji nas je u ovakvu situaciju i doveo, naglasio je Sponza te je zaključio:

– Prethodno navedeno, a osobito zadnja događanja demantiraju vladajuće i ukazuju na potrebu nastavka rada saborskog istražnog povjerenstva.

Pin It on Pinterest