11. smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske „Zarozgajmo na Ćićariji“

 

U nedjelju, 27. svibnja 2018. godine pozivamo vas da provedete u Lanišću ugodan dan okruženi prirodnim ljepotama uz bogati kulturni, edukativni i zabavni program.  U Lanišću, općinskom središtu i najvećem naselju na Ćićariji od 2008. godine, zadnje nedjelje u mjesecu svibnju održava se smotra tradicijske izvorne vokalne glazbene baštine Hrvatske „Zarozgajmo na Ćićariji“.

Roberta Medica, načelnica Općine Lanišće opisala nam je ovu tradicionalnu manifestaciju u Lanišću: „Ponosni smo na ovaj događaj i smotru. Njezina je važnost velika jer kroz održavanje smotre, nastojimo u prvom redu otrgnuti od zaborava tradicijsku vokalnu baštinu svog kraja koja se temelji na „bugarenju“  te potaknuti samosvijest o ljepoti i vrijednosti baštine svih ostalih hrvatskih napjeva.“

Povodom održavanja manifestacije „Zarozgajmo na Ćićariji“ program koji vas dočekuje u Lanišću počinje od 11.30 sati kad će prilikom misnog slavlja mješoviti zbor Dubašnica predvoditi bogoslužje na staroslavenskom jeziku pjevajući „Dubljašansku domaću mašu“.

Za vrijeme oko ručka očekuje vas iznenađenje uz gosta chefa Martina Špačeka, pobjednika kulinarskog showa „3, 2, 1 kuhaj“ i degustaciju Ćićkog menija. Nove i stare namirnice, krumpir i češnjak, dragulji Ćićkog kraja interpretirani na drugačiji naćin bit će zasigurno dio nekih novih gastronomskih delicija.

S početkom u 13.30 sati pridružite se predstavljanju projekta L.I.K.E. koji vam donosi temu „Otkrijte tajne mikrosvijeta biljaka i životinja“, a od 14,00 sati na lokalnom boćalištu kreće dvoboj između BK Lanišće i BK Kozari 2. U isto vrijeme, od 14 sati zainteresirani za upoznavanje priče i tradicije o istarskom češnjaku mogu poslušati predavanje Renca Stranića. Od 15,00 sati poslušajte također temu u sklopu projekta L.I.K.E. o „Ugroženom biljnom svijetu krškog ruba“ koje će predstaviti dr.sc. Boštjan Šurina, a nakon toga slijedi predavanje Slavka Brane „Encijan, srčanik ili gorčica? Sve što ste željeli znati“.

Za najmlađe ovu smo godinu osigurali poseban kutak uz Istra Inspiritove animatore i glumce koji će voditi dječju interaktivnu radionicu od 15.30 sati pod nazivom Domaća kortica Istra Inspirita.

Početak 11. smotre tradicijske vokalne baštine Hrvatske „Zarozgajmo na Ćićariji“ planiran je u 17,00 sati te vas pozivamo da uživate u bogatom kulturnom nasljeđu ne samo ćićkog kraja već i brojnih gostiju koji će svojim nastupima obogatiti ovaj kulturni program. „Program manifestacije usmjeren je na očuvanje tradicijskih vokalnih napjeva: bugarenja, žejanskog knt-a, pjevanja na tanko i debelo, pjevanje bitinada, ojkavice, gange, rere, drumaraca… U nedjelju, 27. svibnja u Lanišću će nastupiti ukupno 12 kulturno-umjetničkih društava, odnosno oko 126 izvođača,“ najavila je načelnica Medica.

Svoja umijeća i tehnike tradicijskih vokalnih napjeva pokazat će ŽVS „Jažulice“, ŽVS „Frndalice“, Folklorno društvo „Žejanski zvončari“, KUD „Privlaka“, KUD „Radovin“, KUD „Rudar Raša“, KUD za očuvanje zavičaja iz Sinja, KUD „Naši korijeni“ iz općine  Ružići, KUD “Matijaš Pauk“ iz Promina, KUD „Kamen Bukovica“ iz Benkovca, „I Canturi“ KUU „Giusto Curto“ iz Rovinja, KUU „Dubašnica“ iz Malinske, pjevači Folklorne skupine Zajednice Talijana Šišan i KUD „Mate Balota“ iz Raklja.

Dario Marušić, voditelj radionice istarske vokalne glazbe i Dunja Bahtijarević, jedna od polaznica radionice te pjevačica grupe Kazan ovom će prigodom zabugariti, a  drugu godinu zaredom na smotri će nastupiti i dragi gosti iz Slovenije „Kantadori“ .

Posebna čast otvoriti 11. Smotru pripast će Ćićkim zgončarima.

U šarenilu glasova, nošnji te bogatstvu kulturne baštine Hrvatske možete uživati sve do 18.30 sati kad se nastavlja neformalni dio manifestacije uz zabavu,  ples i grupu Remix bend.

Uz navedeni program, cijeli dan biti će u ponudi i domaći proizvodi istarskih proizvođača te gastronomski kutak za sve posjetitelje željne okrijepe.

Podržite manifestaciju svojim dolaskom jer upravo upoznavanjem kulturne baštine i tradicije osiguravamo da ćemo iste sačuvati i za nove, mlađe generacije.

Vidimo se u Lanišću na manifestaciji  „Zarozgajmo na Ćićariji“ u nedjelju, 27. svibnja!

Pin It on Pinterest