„Kikiriki“ rotor u završetku izvođenja

 

Tijekom današnjeg dana planira se završiti farbanje „kikiriki“ rotora na Velom Vrhu u crveno, kao posljednja faza aktivnosti nakon što su građevinski radovi na rotoru već završeni.

Podsjetimo, izgradnja „kikiriki“ rotora na križanju državne ceste D75 (Vodnjanska cesta), Creske ulice i Paduljskog započela je prije 10 dana s ciljem povećanja sigurnosti i protočnosti prometovanja na području Velog Vrha i šire zone, posebice izraženo nakon što je napravljen rotor na križanju Vodnjanske i Fažanske ceste, projekt kojega je naručio Grada Pula, a izvele Hrvatske ceste d.o.o.

U uvjetima opterećenosti prometa i u odnosu na sve sudionike u prometu, te usuglašavanja projektnog rješenja s, prvenstveno, mještanima Velog Vrhu putem predstavnika Mjesnog odbora Veli Vrh i ostalim sudionicima: MUP-om, Hrvatskim cestama d.o.o. u čijoj je nadležnosti prometnica, Pula prometom d.o.o. i ostalim dionicima na koje se prometno rješenje direktno odnosi, utvrđena je prihvatljivost i opravdanost zahvata.

Riječ o specifičnom raskrižju na koje nije bilo moguće smjestiti klasičan okrugli rotor već kikiriki oblika zbog razmaknutosti priključenja Creske ulice i Paduljskog puta u odnosu na državnu cestu.  Specifičan oblik središnjeg otoka i prometne trake oko otoka, uklopio se najbolje pri postojećoj geometriji prometnica uz minimalne građevinske radove, a provoznost oko središnjeg otoka je provjerena za mjerodavna vozila koja koriste glavnu prometnicu (šleperi i autobusi).

Središnji otok izveden je položenim betonskim rubnjacima dimenzija 25×15 cm, a površina istoga je u asfaltu kako bi se omogućio prolaz teretnih vozila za prijevoz brodskih sekcija nestandardnih dimenzija. 

U sklopu izgradnje rotora obnovljen je asfaltni zastor, izvedena su dva pješačka prijelaza s rampama za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. 

Izvođači radova jesu društvo Cesta d.o.o. i Pula parking d.o.o. a vrijednost investicije iznosi oko 300 tisuća kuna bez PDV-a.

Pin It on Pinterest