Delegacije iz Istre u službenom posjetu kineskoj regiji Zhejiang i Gradu Ningbo

 

Delegacija iz Istre, koju predvode istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić, boravi u službenom posjetu kineskoj pokrajini Zhejiang, na poziv gradonačelnika Ningboa Qiu Dongyaoa te predsjednika Kineske asocijacije za prijateljstvo i inozemnu suradnju Li Xiaolina.

Naime, u tijeku je veliki međunarodni investicijsko-gospodarski forum i expo “China – CEEC Investment and Trade Expo 2018”, na kojem se predstavlja 16 zemalja srednje i istočne Europe. Forum je posjetila i istarska delegacija izrazivši posebno zadovoljstvo što su među ovogodišnjim izlagačima značajno zastupljeni istarski gospodarstvenici koji promoviraju vino, maslinovo ulje, tartufe i ostale proizvode.

Predstaviti se na ovako velikom i značajnom gospodarskom forumu sjajna je prilika za naše proizvođače. Unatoč razlici u veličini između Istre i Zhejianga postoje područja od zajedničkog interesa. Istra ne može konkurirati velikom količinom, ali može kvalitetnim i vrhunskim proizvodima. Upravo su istarski autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi naš najveći adut na globalnom tržištu“, naglasio je župan Flego.

U sklopu Expo-a održani su brojni sastanci, te Forum guvernera i gradonačelnika zemalja srednje i istočne Europe.

Na Formu visokim su se uzvanicima obratili župan Flego i gradonačelnik Miletić predstavivši Istru i Grad Pulu, kao i investicijske prilike i projekte za ulaganja. Jedna od tema Foruma bila je malo i srednje poduzetništvo, kao stup ekonomskog razvoja gradova i regija.

Tom se prilikom, gradonačelnik Pule osvrnuo na brojne mjere koje Grad provodi s ciljem poticanja poduzetništva što je rezultiralo činjenicom da je Pula među gradovima s najvećim brojem poduzetnika, kao i među 10 najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje.

Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, želi ulagati u Europu, a posebno joj je zanimljiva Srednja i Istočna i mi to trebamo iskoristiti. Činjenica je da nama treba kapital, trebaju nam investicije i nova radna mjesta, a interes i mogućnosti postoje. Imamo spremne projekte koje želimo realizirati, a neke od njih, poput stavljanja u funkciju razvoja bivše vojne zone na području Pule, sam im danas i predstavio“, komentirao je gradonačelnik Miletić.

U sklopu boravka održani su i službeni prijemi kod gradonačelnika Ningboa Qiu Dongyaoa te guvernera pokrajine Zhejiang Yuan Jiajuna, prilikom kojih se razgovaralo o dosadašnjim dobrim odnosima, te njihovom daljnjem unapređenju po pitanju privlačenja investicija u Istru, promoviranju istarskog turizma, poticanju izvoza istarskih proizvoda u Kinu te kulturne suradnje.

Gradonačelnik Miletić se posebno osvrnuo na lanjski spektakl u pulskoj Areni, povodom obilježavanja 25 godina od priznavanja i uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske te 68. rođendana Narodne republike Kine.

Pula je tako stala uz bok gradovima poput New Yorka i Pariza, u kojim su također organizirane proslave, što je za nas velika čast i zadovoljstvo, a ujedno i velika prilika da dodatno turistički promoviramo Pulu i Istru“, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Hrvatsku je u 2017. godini posjetilo 160.081 kineskih turista što je 56,5 posto više nego godinu ranije što upućuje da smo im sve poželjnija destinacija. Naša je želja dodatno im približiti Istru te promovirati naše regionalne posebnosti, bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, odličnu gastronomiju, prirodne ljepote…“, nadovezao se istarski župan.

Domaćini i gosti podsjetili su i na Sporazum o suradnji, kojeg su Istarska županija i pokrajina Zhejiang potpisale 2006. godine, te na Povelju o suradnji Pule i Ningboa iz 2015. godine.

Delegacija se, također, susrela i s veleposlanikom Republike Hrvatske u NR Kini Nebojšem Koharovićem.

Pin It on Pinterest