Vodnjanski ekomuzej predstavljen u Bruxellesu

Rezultati vodnjanskog Ekomuzeja predstavljeni u srcu Europe
Ekomuzej ISTRIAN de Dignan je predstavljen kao izvrstan primjer vrednovanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine u Europskom Parlamentu u Bruxellesu.
U sklopu manifestacija Europske godine kulturne baštine, održana je u srijedu 6. Lipnja, međunarodna konferencija “Integrirani pristup europskoj kulturnoj baštini kao stupu regionalnog razvoja”. Događaj su organizirali partneri projekta E-Cul-Tours.
Konferenciju je podržao europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je istaknuo važnost pokretanja kulturnih manifestacija kako bi se pozitivno utjecalo na regionalni razvoj.
“Naša iskustva s kulturnim projektima pokrenutim u Istri odlično su primljena među zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu. Ta iskustva mogu, smatram, dobro poslužiti i ostalim europskim regijama”, zaključio je Jakovčić.
Anne Grady u ime Glavne uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije, prezentirala je instrumente koje je Komisija pokrenula kako bi podržala vrednovanje kulturne baštine diljem Europe.
Među najuspješnijim projektima iz različitih Europskih država, je posebnu pozornost prisutnih stručnjaka privukao Ekomuzej iz Vodnjana.

Samuel Černac, mentor međunarodnog tima volontera Europske volonterske službe i novoizabrani predsjednik udruge ISTARSKO, naglasio je važnost povezivanja međunarodnih stručnjaka i volontera s lokalnom zajednicom kako bi se postigla kvaliteta i održivost u kulturnim projektima lokalnog razvoja.
Video umjetnica iz Argentine koja djeluje u međunarodnom stručnom timu vodnjanskog Ekomuzeja, Luisina Mellao, prikazala je seriju promotivnih video animacija.
Ti su video spotovi pridonijeli komunikaciji vodnjanskih rezultata na međunarodnoj razini. Zahvaljujući multimedijalnoj komunikaciji privlačimo u Vodnjan brojne strane stručnjake koji zatim surađuju s lokalnom zajednicom u stvaranju brojenih projekata teritorijalne regeneracije i vrednovanja lokalnih resursa.
Strategiju razvoja Ekomuzeja je predstavio Dino Babić koji se nakon četiri godine predsjedničkog mandata, zahvalio svim članovima, zaposlenicima, volonterima, partnerima i simpatizerima koji su omogućili uspjeh vodnjanskog projekta. –
Sretan sam što prepuštam u dobre ruke vodstvo Ekomuzeja, baš ovom prilikom. Bit će mi iznimno zadovoljstvo i dalje pomagati razvoju ovog projekta kojeg podržavaju institucije na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. Pohvale iz institucionalnog i akademskog svijeta koje smo dobili u Europskom Parlamentu pokazuju da su strast i motivacije koji potiču iz ljubavi prema zavičaju najznačajniji pokretači lokalnog razvoja. – izjavio je Babić.

Pin It on Pinterest