U Brtonigli stvoren novi projekt „KIPAR“

U Brtonigli kreće novi projekt koji je nazvan KIPAR.  Riječ je kiparskoj školi, koja za cilj ima edukaciju studenata u izradi skulptura, senzibiliziranje javnosti o ovoj posebnoj vrsti umjetnosti, te odavanje počasti pokojnom umjetniku koji je obilježio područje sjeverozapadne Istre.

Navedeno će se održati u brtoniškoj galeriji Aleksandra Rukavine i nositi će naziv Kiparska škola Aleksandra Rukavine (skraćeno KIPAR).

Galerija, a ujedno i škola nose naziv spomenutog kipara i slikara, budući da je isti, nakon preseljenja iz Zagreba u Buje, pa kasnije u Brtoniglu, uvelike obilježio ovo područje predavajući u školi, a istovremeno izradivši brojna umjetnička djela. Svoj veliki doprinos dao je i Općini Grožnjan, zahvaljujući čemu danas se isprofilirala u nezaobilazno mjesto kulture i umjetnosti.

Stoga, od 25. do 30. lipnja 2018., Brtonigla će svoj fokus staviti na kiparstvo tj. na izradi skulptura od istarskog kamena na temu „Prostor susreta – polazište odnosa“, što ujedno predstavlja susret Rukavine s našim područjem i stvaranje odnosa kakvog je on stvarao sa novim okruženjem, prilikom preseljenja.

U tih šest dana, Nives Žarković, Lucija Jelić, Mia Knežević i Rino Banko, studenti  različitih kiparskih akademija, na raspolaganju će imati kamene blokove dimenzija 50x50x70 cm od kojih će kreirati skulpture, koje će ostati u vlasništvu Brtonigle, te trajno krasiti javne površine navedene općine.

Mentor kiparske škole Aleksandar Rukavina bit će Silvester Ninić, umjetnik koji je svojevremeno diplomirao  pri Akademiji primjenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te je stvorio cijeli niz javnih i sakralnih spomenika, portreta i bista, dok će umjetnički koordinator (art direktor) biti Rosana Giusti, koja je nedavno diplomirala na istoimenoj akademiji.

KIPAR će biti otvoren za  javnost svakoga dana od 9 do 13 sati i od 18 do 19 sati, a u tom periodu znatiželjni, moći će se okušati u kiparenju. Ujedno, bit će organiziran dolazak djece predškolske dobi i njima prilagođena radionica.

Zadnjega dana, tj. 30. lipnja skulpture će biti privedene kraju i izložene javnosti. Istovremeno, u prostoru bivšeg restorana Zenon održat će se Javna prezentacija „Grožnjan Grad umjetnika 1965-2018“ pod vodstvom Eugena Borkovskog, nakon čega će uslijediti izložba-koncert kantautora Vlade Kuzmana.

Brtonigla je uz pomoć vlastitih sredstava i donatora, uspjela omogućiti studentima besplatno školovanje u sklopu KIPAR-a, a posjetiteljima besplatan ulaz.  Slobodan ulaz biti će i dan prije, kada će se u neposrednoj blizini, održati još jedna manifestacija. Riječ je o „Brtonigli pod zvijezdama“, u sklopu koje, živa glazba i predstava razveselit će velike i male.

Pin It on Pinterest