GRAD VODNJAN-DIGNANO NAJAVIO BOGAT PROGRAM „VODNJANSKOG LJETA – ESTATE DIGNANESE 2018.“

Danas je u prostorijama Grada Vodnjan-Dignano, povodom predstavljanja programa „Vodnjanskog ljeta – Estate dignanese 2018“,održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovaliGradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Klaudio Vitasović, Zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu Nensi Giachin Marsetič te direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić.

Gradonačelnik Vitasović je istaknuo kako ljeto na Vodnjanštini donosi brojne događaje i manifestacije, od gastronomskih do kulturnih, sportskih, plesnih, glazbenih, nekih tradicionalnih, ali i novih manifestacija koje će zasigurno obogatiti svima boravak i posjet Vodnjanu, Barbarigi, Galižani i Peroju.

Manifestacije sa najdužom tradicijom zasigurno su Bumbarska fešta koja ove godine 11.08. slavi 51. rođendan, uz veliki koncert Tonija Cetinskog, Perojska fešta 22.07. koja obilježava 361 godinu dolaska Crnogoraca u Peroj, a na kojoj će nastupiti Koktelsi, te Galižanska noć29.07.u sklopu koje će posjetiteljezabavljati Ivan Zak. Tradicionalne fešte koje se nižu tijekom ljetnih mjeseci jesu i Fešta od puži u Galižani 15.08. na kojoj zabavu garantira Night Express Band temeđunarodni festival folklora Leron od 17.-18.08., koji ovo ljeto postaje punoljetan, istaknuo je gradonačelnik Vitasović.

Pomalo tradicionalne postaju i Vodnjanske štorije by Istra Inspirit, koje ove godine, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada 10.08., uz neku novu štoriju, ispričanu na neobičan, autentičan i duhovit način, slave već 4-tu godinu izvođenja.

Pročelnica Giachin-Marsetič skrenula je pozornost i na bogat kulturno umjetnički program u sklopu vodnjanske galerije „El Magazein“ te prostora za suvremenu umjetnost „Apoteka“.

„Prošle godine krenuli smo sa „oživljavanjem“ vodnjanskog gradskog parka i kreiranjem jedne nove pozornice na otvorenom, prvenstveno za mlade, te nakon prošlogodišnjeg nastupa grupe „Detour“ ove godine 25.07. u parku nastupa mlada i višestruko nagrađivanaMia Dimšić“, poručila je Giachin-Marsetič. Od koncertnih sadržaja pročelnica je još istaknula koncert Tomislava Bralića i klape Intrade na Narodnom trgu u Vodnjanu 07.07., zatim koncert akustičnog dua The Blondesu vodnjanskoj staroj uljari 27.07.,te povratak jazzau velikom koncertnom stilu 12. i 20.08. također u staroj uljari.

Direktorica Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić skrenula je pozornost na događanja predviđena za prvi vikend vodnjanskog ljeta, čije je svečano otvaranje predviđeno za ovu subotu 23.06. s početkom u 21 sat na Narodnom trgu u Vodnjanu.

„U sklopu svečanog otvorenja očekuje vas drugo izdanje programa Prolazi kroz vrijeme – putovanje drugo. Kroz projekt svjetlosnih instalacija doživjeti ćete starogradsku jezgru u jednom sasvim novom, drugačijem ruhu, a za zabavnu i interaktivnu šetnju pobrinuti će se glumci“, poručila je direktorica. Nakon vođene šetnje posjetitelje očekuju tradicionalne „Vatre Sv. Ivana“. Najhrabriji se mogu okušati u skakanju preko ivanjskih vatri kako bi otjerali štrige, na isti način kako su i naši stari to radili.

Nakon subotnjeg otvorenja, u nedjelju 24.06. dan je rezerviran za umjetnost plesa i 14. Plesnu reviju Istarske županije u organizaciji Društvo Naša djeca Vodnjan.

Tijekom dana posjetitelji se mogu okušati u zanimljivim plesnim radionicama a večernji program, koji će se održati na Narodnom trgu, obogatiti će nastupi plesnih supina iz cijele Istre te plesna predstava kolektiva M18.Subota, 24.06. u Peroju je u znaku sporta, uz tradicionalni Martulina cup. Druženje na plaži Martulina započinje od 14 sati nadalje.

Od ostalih sadržaja pročelnica Giachin-Marsetičistaknula je još i ljetno kino od 16.07.-15.08., u sklopu kojeg će se u Vodnjanu, Peroju i Galižani prikazivati sinkronizirani dječji animirani filmovi za djecu svih uzrasta, te kino za odrasle „Art-kino Cineast“ u staroj uljari od 12.07.-30.08.

Ove godine na perojskoj plaži Martulina slijedi nastavak jedne uspješne glazbene priče koja je započela prošle godine. Riječ je o manifestaciji #enjoyperoj koja okuplja vrhunske glazbenike na koncertnim večerima pod zvijezdama. Ove godine od 05.07.-23.08. svakog četvrtka zabavljat će vas redom: Pravila igre, Magazzino Commerciale, The Cat Paws, Helena Blagne, Frank Get, Gwen Hughes, Damir Kedžo i HELP – Tribute to Beatles!

Još jedna lijepa i uspješna perojska priča bila je i Ribarska večer koja ove godine ima drugo izdanje, a održati će se 14.07. u lučici Portić.

Na Narodnom trgu u Vodnjanu01.08. održava se 3. Slovenska večer, uz koncert BQL i gošću Niku Zorjan.

Zamjenica gradonačelnika, Diriana Delcaro Hrelja, naglasila je da će se, pored već spomenutih manifestacijau Galižani, 03.08.održati i gastronomska manifestacija „Degustacija tradicionalnih jela Galižane“ te brojne izložbe i plesne večeri.

Novitet ovogodišnjeg vodnjanskog ljeta je Nostalgija festkoji će se održati 08.09. u Vodnjanu. Začetnik ideje je vodnjanska udruga za informiranje građana – Vodnjanski đir, a cilj je manifestacije uključiti čim veći broj građana/udruga/posjetitelja, koji će svojevrsnim vremeplovom, barem na jedan dan, „odlutati“ u neka prošla vremena, prisjetiti se starih igara i običaja, koje je današnji moderan i užurban životni tempo, malo potisnuo u zaborav. Turnir u graničaru, pokazna igra „Cuker i kafe“, „Guzomet“, zabava uz DJ-a i ritmove iz razdoblja 60-tih-80-tih godina, samo su neke od aktivnosti koje posjetiteljima garantiraju odličnu zabavu kao u dobra stara vremena!

Još jedan novitet istaknula je Morena Smoljan Makragić te uz folklorne i zabavne večeri u Barbarigi skrenula pozornost na prvi „Wonderwood festival“ – glazbeno umjetnički eko festival, koji će se održati na novoj plaži u Barbarigi 18.08.

O svim programima informirati će se mediji početkom svakog novog tjedna tijekom cijelog ljeta, a više informacija i detaljan program možete potražiti i na www.vodnjan.hrte na facebook stranicama Grada „Vodnjan-Dignano: Grad priča – Città da raccontare“.

Pin It on Pinterest