Prekrasna atmosfera na 5. Festivalu pašte u Žminju

Uz korake tradicionalnog plesa i taktova istarske glazbe otvoren je i održan 5. po redu Istarski festival Pašte u Žminju.

Zad kaštela, ispod krošnji kestena, okupilo se mnoštvo posjetitelja željnih kušanja istarske pašte, ali i dobre zabave.

Sam početak uvodnog programa otvoren je izvedbom Mantinjade, a potom je riječ preuzeo načelnik Općine Žminj, Željko Plavčić.

U svom govoru napomenuo je važnost tradicije, odnoso očuvanje izrade domaće istarske pašte koja zauzima posebno mjesto u gastronomiji, ali i kulturi Istre. Napomenuo je i ovogodišnju novost, 1. Žminj Craft Beer Festival.

Riječ je preuzeo pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije, Ecio Pinzan zahvalivši se na pozivu, istaknuo je važnost njegovanja proizvodnje domaće tjestenine koja se priprema od autohtonih proizvoda te nadodao:

“Drago mi je da smo se okupili u ovako velikom broju, a Istarska županija i dalje će podupirati ovu i slične hvalevrijedne manifestacije“.

Izaslanica Vlade Republike Hrvatske, Monika Udovičić pohvalila je manifestaciju i njezino promoviranje istarske tradicije.

Žminj po 5. put postaje središte okupljanja zaljubljenika u istarsku tradicionalnu tjesteninu.

Fuži, pjukanci i lazanje glavne su zvijezde Istarskog festivala pašte, a za svečano otvorenje 30. lipnja pripremljen je i bogat program.

Na pozornici Zad kaštela najmlađi su Žminjci predstaviti svu raskoš istarske tradicije. Zaplesali su balun, sette passi i rašpu, poetski kazivali stihove istarske poezije, zapjevali narodne pjesme Pala je škura noć, One tri naranče, Pojmo mi mala na samanj te dakako zasvirali roženice, harmoniku i šurle.

Da bi se tradicija sačuvala, ali i prenijela na buduće generacije održaale su se i radionice izrade pašte kako za odrasle tako i za djecu.

U Žminju je izlagalo 27 izlagača iz svih djelova Republike Hrvatske, Slavonije, Dalmacije, Zagreba i naravno, Istre. Predstavili su se proizvodima od aronije, suhomesnatim proizvodima, vinima, sirevima, proizvodima od kikirikija, pršutima, džemovima, čokoladama, tartufatama, tortama, konopljom, rezanaca s medvjeđim lukom itd. Uz uživanje u tjestenini, dok je novitet ovogodišnje manifestacijeproširenje na prostor Spod kaštela (ispod zidina Zad kaštela) gdje se održava Žminj Craft Beer.

Programi Festivala pašte i Žminj Craft Beera sjedinili su se u cooking show-ukojeg je predstavio chef Kristijan Benić.

U 20:30 h u Čakavskoj kući inspirativno i emotivno predavanje o obiteljskoj proizvodnji pašte, poput pljukanaca i raviola, održala je Nikolina Fak, predstavnica Tjestenina Marijal iz Pićna.

„Sve je krenulo kad sam ostala bez posla“, rekla je večeras Nikolinina majka, Alenka Fak, počevši priču o izazovu koji je pretvoren u uspjeh.

I danas rade bez strojeva, „sve radimo ručno, sa svojim kćerima gulim krumpire za njoke i to su naši zajednički obiteljski trenuci, stvaramo tako predivne uspomene“.

Ova obitelj snabdijeva restorane i njihove proizvode, zanimljivo, nećete pronaći u supermarketima. „Ljubav prema pašti školovala je našu dijecu i održala obitelj na okupu i na to smo silno ponosni“, zaključila je gospođa Alenka Fak.

Na velikoj pozornici su uz profesionalne kuhare, umijeće u kuhinji pokazali i instagrameri i blogeri iz cijeloga svijeta, uz budno oko kolumnista i novinara Glasa Istre Davora Šišovića.

Čitavo vrijeme održavanja Festivala iskusne kuharice djecu i odrasle učile su kakao mijesiti paštu.

Uz svijetlost svijeća, u rustikalnom ambijentu, posjetitelje je do dugo u noć zabavlajo Cool jazz kvartet.

Pin It on Pinterest