U Brtonigli osvanule nove skulpture u sklopu KIPAR-a

U subotu 30.06.2018. priveden je kraju prvi KIPAR, tj. prva Kiparska škola Aleksandra Rukavine.

Ideja koja je potekla godinama unazad, zaživjela je nedavno u Brtonigli, te je uključila studente kiparskih škola, koji su imali za cilj, u tjedan dana, stvoriti skulpture na temu „Prostor susreta – polazište odnosa“ kojima bi se dočarao trenutak dolaska pokojnog umjetnika Aleksandra Rukavine u područje sjeverozapadne Istre, gdje je svojim djelima uvelike doprinio i kulturno uzdigao Brtoniglu, Buje i posebice  Grožnjan.
Studenti su obrađivali kamene blokove težine oko pola tone i dimenzija 50x50x70 cm ispred brtoniške galerije, koja nosi naziv navedenog umjetnika.

Njihov rad je pratio mentor Silvester Ninić, asistent na Katedri za kiparstvo pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Iako je kiša otežavala i usporavala rad studenata, isti su u konačnici pravovremeno priveli radove kraju i prezentirali ih javnosti protekle subote.

Tom prigodom prisutnima, se obratila Michelle Babić, direktorica TZO Brtonigla, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što je takvo nešto zaživjelo u Brtonigli, budući da ideja o kiparskoj školi je bila u njoj prisutna od prvoga dana od kada je stupila na funkciju.

Svoje zadovoljstvo nije skrivao ni Paolo Klarić, načelnik Brtonigle, koji je, uz ostalo, rekao da će s ovakvim događajima, galerija ponovo zaživjeti i da iz tog razloga Općina daje punu podršku KIPAR-u.

Uslijedilo je obraćanje Rosane Giusti, umjetničke koordinatorice projekta, koja je izjavila da je izuzetno radosna što je projekt odrađen.
Studenti su me ugodno iznenadili načinom na koji su uprizorili tematiku, zaključila je.

Silvester Ninić zahvalio se Brtonigli, koja je pokrenula i podržala ovu inicijativu, te uputio riječi hvale studentima koji su, kako navodi, marljivo radili i stvorili prekrasne skulpture.

Uslijedilo je otkrivanje skulptura, te osvrt autora na iste.

Mia Knežević iz Labina, stvorila je stilizirani geometrijski akt, tj. žensku formu, a tumačenje istoga rekla je da prepušta svakome zasebno.

Nives Žaković iz Zagreba, spomenula je svoju veliku ljubav za kiparstvo, a što se tiče skulpture, rekla joj da joj želja da si je svatko za sebe protumači.

Lucija Jelić iz Iža, osvrnula se na svoj rad rekavši da ono govori o zagrljajima i dodirima. Drugim riječima, sama skulptura zove na kontakt, izjavila je.

Rino Banko iz Rovinskog sela, prije same kreacije, proučavao je specifičnosti područja Brtonigle i okolice, te međuodnose kuća.
Moja skulptura predstavlja ujedno dijalog čvrstih materijala, odnosa geometrijska tijela koji su u stalnoj komunikaciji, zaključio je.

Nakon službenog djela, program se nastavio uz koncert kantautora Vlade Kuzmana i prigodnu zakusku.

U tjedan dana KIPAR-a, osim izrađivanja skulptura bilo je prostora i za dječju radionicu u kojoj su brtoniški mališani izrađivali skulpture od gline.
Posebno zanimljiva je bila i prezentacija Eugena Borkovskog na kojoj je predstavljena monografija “Grožnjan – Grad umjetnika – 50 godina”, u kojoj su kronološki, kroz tekst i fotografije opisani razni događaji koji se tiču kulture i umetnosti tog područja. Uz Borkovskog, na prezentaciji nazočio je i Rok Zelenika čija obitelj je bila vezana uz stvaranje Grada umjetnika. Veliki naglasak na prezentaciji stavljen je na Rukavinu, koji je svojedobno bio glavni inicijator i pokretač  spomenutog projekta.

KIPAR je u konačnici odao počast navedenom umjetniku, javnosti otkrio čari kiparstva i Brtoniglu ukrasio s četiri nove skulpture koje će krasiti površine navedene općine.

Sljedeće godine, projekt će se nastaviti uz tematiku koja će također imati poveznicu sa Rukavinom.

 

 

 

Pin It on Pinterest