Brtonigla održala manifestaciju u čast svojih predaka

Brtonigla je održala manifestaciju u čast svojih predaka, kako se tradicija ne bi zaboravila i korijeni izgubili

Manifestacija pod nazivom „U bojama tradicije – Žetvena svečanost“ nije ostavila ravnodušnog niti jednom posjetitelja.

U petak, 06. srpnja 2018. u Brtonigli održan je događaj, koji je navedenu općinu vratio davno u prošlost i to u doba „starih zanata“. Ulice su bile preplavljene štandovima, na kojima su se izrađivale i izlagale razne rukotvorine.

Prisutni su mogli uživati u prezentacijama izrade drvenih zdjela i glazbenih instrumenta, te košara i skulptura od sijena. Zanimljiv je bio i starinski način proizvodnje brašna, tako što se uz razne alate i kamene kolutove drobio kukuruz.

Posebno ukusna je bila priprema kolača po tradicionalnim recepturama, pa su tako prisutni mogli uživati u besplatnim degustacijama „kroštula“.

Brtoniške ulice, u prošlosti, su bile preplavljene domaćim životinjama. Shodno tome bile su prisutne i na ovoj manifestaciji.

Ono što je obilježavalo nekadašnju svakodnevicu, a danas je gotovo izumrlo jesu druženja na ulicama uz tradicionalne igre, pjevanje, ples i glazbu.

Za glazbenu  poslasticu pobrinuli su se bend Trio Fortuna, ženska  vokalna skupina Ad Libitum, zbor Zajednice Talijana Brtonigla i „Ciclamino“, gostujući zbor iz Marano Vicentino, a nije nedostajalo niti onih pojedinaca koji su uključivali u zabavu s raznim instrumentima i pjevanjem.

I dok su djeca uživala u izradama skulptura od glina i skakanju po kockama od sjena, veliki su se zabavljali gađajući boce metalnim obručima.

Definitivno najzanimljiviji dio manifestacije je bio onaj kada je u pogon stavljena drvena vršilica stara osamdeset godina. Prekrasan prizor zadivio je  prisutne, te im na vrlo zoran način prikazao ljepotu i teškoće nekadašnjeg načina življenja.

Organizator manifestacije bila je TZO Brtonigle i Općina Brtonigle, dok je idejni začetnik ove manifestacije Željko Ružić, osoba koja dugi niz godina se nesebično i volonterski uključuje u razne aktivnosti vezane za Brtoniglu.

„U Brtonigli je u davnim vremenima sagrađen  mlin na cilindre, pekara i tvornica tjestenine, što znači da je žito imalo veliku ulogu. Prije desetak godina došla mi je ideja da napravim reportažu, za jednu televiziju, u čemu mi je pomogao danas pokojni novinar i publicist Marino Vocci. Tom prilikom je bilo organizirano oranje, vršenje žita drvenim vršilicom u vlasništvu moga prijatelja i još mnogo toga. Na taj način je nastala ta manifestacija, koja svake godine uživa veliku potporu Turističke Zajednice i Općine Brtonigle“, zaključio je Ružić.

Pin It on Pinterest